Försvaret förklarar dålig ekonomi

Den nordiska snabbinsatsstyrkan, Nordic Battlegroup, kostar mer än tidigare beräknat liksom ledningsstaben, hyror, löner och tekniska system. Det är huvudförklaringarna till att försvaret har ekonomiska problem och måste spara pengar i år, enligt en rapport som Försvarsmakten på fredagen lämnade till regeringen.

Sedan tidigare är det känt att försvaret har rejäla ekonomiska problem i år. 650 miljoner kronor måste sparas på daglig verksamhet som flygning och värnpliktsutbildning, samtidigt som 850 miljoner behöver föras över från köp av materiel till den dagliga driften.

På fredagen lämnade Försvarsmakten en lång lista med förklaringar till regeringen. Ungefär en halv miljard beror på snabbinsatsstyrkan som ska kunna sättas in i internationella krishärdar på EU:s uppdrag. Fler soldater har anställts än vad försvaret tidigare trodde och fått mer avancerad utbildning samtidigt som materielen har blivit dyrare än beräknat.

Administration kostar
Men en rad rent administrativa kostnader har också sprungit i väg. It-verksamheten, exempelvis, skulle effektiviseras, i stället blir den nu 75 miljoner dyrare än planerat. Dessutom kostar centrala ledningen 140 miljoner mer än beräknat, eftersom ett nytt ekonomisystem inte införts som tänkt.

Ett annat exempel är försvarets tidigare förhoppning att spara 60 miljoner på teknikkontoret. Av det blir det nio miljoner. Försvaret konstaterar i rapporten att ”bedömningen var orealistisk”. Samtidigt har löneökningarna blivit högre än väntat och oväntade extra pensionskostnader lagts till.

Drar ner
Försvaret skriver nu krasst att det måste ”se över formerna för framtagande och kvalitetssäkring av antagandena”, när budgetunderlagen görs.

Regeringen har också undrat vad minskade materielinköp med 850 miljoner kronor kan betyda. Ett svar är att det på sikt kan göra inköpen ännu dyrare eftersom avtalen måste omförhandlas.

I år tänker försvaret dra ner på antalet flygtimmar, hur mycket fartygen är ute och värnpliktens längd. Det kan leda till en del ökade kostnader de kommande åren. Orsaken är att piloter måste ta igen förlorad flygtid för att behålla kompetensen och förbanden ha fler större övningar.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista