Thomas Östros.

"Perssons avdrag påverkar inte partiet"

Uppdaterad 16:20
Socialdemokraternas förre ledare Göran Persson var under sin tid som statsminister en stark motståndare till avdrag för hushållsnära tjänster. ”Det är inte jag eller svenska folket som ska betala Reinfeldts städning” sa Persson i valdebatten. Enligt Aftonbladet drar nu Persson och hans hustru Anitra Steen av 26 000 kronor för hushållsnära tjänster.

– Jag tycker att det visar väldigt tydligt att det som vi har sagt om de hushållsnära tjänsterna, att det kommer framför allt att gynna dem med riktigt höga inkomster. Det stämmer och så här kommer vi att se att det är på bred front. Det är en subvention riktad mot dem som har det gott ställt, säger Thomas Östros som är socialdemokraternas nya ekonomiske talesman.

Vad tycker du om att en hög socialdemokrat, en före detta ledande socialdemokrat, gör så här?

– Jag har inga synpunkter på hur han gör sina val, det jag är kritisk mot är systemet. Det här exemplet visar att systemet fungerar precis som vi har beskrivit.

Var stark motståndare
Den förra socialdemokratiske partiledaren Göran Persson var i valdebatten en stark motståndare mot de borgerliga planerna på att införa avdrag för hjälp i hemmet, hushållsnära tjänster.

En vecka före valet, den 9 september, möttes moderatledaren Fredrik Reinfeldt och Göran Persson i en valduell i Sveriges Television.

– Jag har ingenting emot att Fredrik Reinfeldt och hans vänner har hjälp av någon i hemmet som har avtalsenlig lön, som har juste behandling i övrigt, men du betalar för det själv. Jag tänker inte föreslå de som röstar på socialdemokraterna att vi ska betala för din städning. Det får du göra själv, sa Göran Persson.

Kan ta ut full pension
Göran Persson, som numera försörjer sig bland annat genom 121 000 kronor i månaden i pension från Riksdagen. Han jobbar också bland annat med uppdrag från konsultfirman JKL, men låter lönen därifrån gå in i sin privata firma, på det sättet undviker han att lönen räknas av mot riksdagspensionen. Han kan därmed ta ut full riksdagspension.

Enligt Aftonbladet har Göran Persson och hans fru Anitra Steen ansökt om och kommer att få skatteavdrag på sammanlagt 26 000 kronor för hushållsnära tjänster. Men det framgår inte vilken typ av tjänst som paret har utnyttjat.

Göran Persson vill inte bli intervjuad av Ekot, men låter hälsa genom sin sekreterare Mats Andersson att han fortfarande är motståndare till systemet med hushållsnära tjänster och vill få bort det. Men eftersom det har införts håller han sig till det regelverk som gäller.

”Skadar inte partiet”
Den nye ekonomiske talesmannen Thomas Östros anser inte att det här skadar det socialdemokratiska partiet.

– Jag tycker inte att det påverkar partiet på något sätt, säger Thomas Östros, socialdemokraternas nya ekonomiske talesman.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista