Israeliska räder i Gaza dödar 11 palestinier

Minst elva palestinier dödades under natten till onsdagen i omfattande israeliska räder i Gaza. Sju dog i eldstrider med israeliska soldater och tre krossades till döds när den israeliska armén raserade byggnader i Tufah i norra Gaza. Ytterligare en palestinier sprängde sig själv till döds under en israelisk stridsvagn.
Återigen bröts nattens tystnad av dånet från israeliska stridsvagnar och helikoptrar. Från moskéernas minareter hördes uppmaningar att ta till vapen mot de israeliska soldaterna. När den israeliska armén lämnade flyktinglägren och stadsdelarna i Gaza City hade 36 byggnader raserats och nu väntar ytterligare palestinska begravningar, demonstrationer som föder kommande generationer av självmordsattacker. Hämndaktion Den israeliska operationen har inte något strategiskt mål. Den är uppenbarligen en ren hämndaktion för den palestinska attacken i lördags mot en israelisk stridsvagn utanför en judisk bosättning strax norr om Gaza City. Stridsvagnen spränges i luften i en självmordsattack och de fyra israeliska soldaterna, som fanns ombord, dödades. Flera samtal pågår Trots den blodiga utvecklingen i Gaza, pågår det samtal mellan israeler och palestinier, både i Israel och Palestina. På onsdagen också i London, där den så kallade Kvartetten - FN, EU, USA och Ryssland - möter israeliska och palestinska delegationer för att diskutera hur våldet ska kunna fås att upphöra. Nattens räder kan dock sätta de kontakterna i fara. Den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erekat säger till nyhetsbyrån Reuters att det är den israeliska regeringen som ensam bär ansvaret för vilka konsekvenser nattes attacker får. Sharon försöka locka arbetarpartiet Samtidigt som den israeliska armén slår till med kraft i Gaza, hörs mer försonande tongångar i Jerusalem, där premiärminister Ariel Sharon med alla medel, inklusive förespeglingar om fred med palestinierna, försöker locka arbetarpartiet in i en nationell enhetsregering. Om det i slutändan verkligen kommer att innebära några förbättringar för den hårt prövade palestinska befolkningen, återstår dock att se.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".