Microsoft vill köpa Yahoo

En stor affär kan vara på väg på internetmarknaden. Företaget Microsoft har nämligen lagt ett bud på det amerikanska internetföretaget Yahoo. Microsoft vill göra affären för att hänga i den intensiva kampen om marknadsföring på nätet.

Morgonkaffet hade knappt avslutats här i USA förrän nyheten om Microsoft stora bud på internetföretaget Yahoo kom och skakade nytt liv i kampen om dominans när det gäller marknadsföring och annonsutrymmen på nätet.

Budet är värt nästan 300 miljarder kronor och per aktie är det klart högre än torsdagens stängningskurs för Yahooaktien på Nasdaqbörsen. Men ändå menar många bedömare att Microsoft snart kommer behöva höja budet för att en affär ska bli aktuell. Flera andra företag kastar nämligen också lystna blickar på Yahoo.

Knappa in
Budet ska framförallt ses som Microsofts försök att knappa in på nätgiganten Google och kommer bara några månader efter att Microsoft också fick köpa in sig i en liten del av den populära internetsidan Facebook.

Google är den överlägset största aktören när det gäller söksidor och reklam på internet, man anses ha en marknadsandel på strax över 75 procent och om affären nu går igenom kommer det gemensamma företaget Microsoft/Yahoo bara nå upp till cirka 20 procent.

Budet övervägs
Yahoos ledning har nu sagt att man ska överväga budet och blir affären av blir det den största inom internetvärlden sedan medieföretaget Time Warner köpte American Online för några år sen. Ett sammangående som blev ett rejält misslyckande, inte minst på grund av stora olikheter i företagens interna arbetssätt.

Kritikerna till Microsofts planer med Yahoo pekar framförallt på att det finns tecken på att samma problem kan råda här och att de positiva så kallade synenerigieffekter av en eventuell affär som Microsoft hoppas på, då riskerar att inte bli verklighet.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".