Bildt önskar gemensam Kosovoplanering

Sverige är inte överens med de stora EU-länderna Storbritannien, Frankrike, Italien och Tyskland om förberedelserna för en EU-insats i Kosovo. På fredagen träffade utrikesminister Carl Bildt sin tyske kollega, Frank-Walter Steinmeier i Berlin.

– En hel del av de här diskussionerna tror jag inte är avslutade. Det här är pågående diskussioner på grund av att det är många svåra avvägningar som ligger framför oss både när det gäller operationen och när det gäller andra aspekter av detta. Så det finns inga klara svar på dessa frågor, säger han.

När Kosovo förklarar sig självständigt, och det kan ske redan inom ett par veckor, så väntas EU ta över ansvar för rättsväsende och polis, som nu administreras av FN.

”Grundliga förberedelser”
Men Sverige vill inte godta att Storbritannien, Frankrike, Italien och Tyskland i en mindre krets tillsammans med USA, gör upp om villkoren för EU-insatsen. Sverige kräver att alla EU-regeringarna får delta i planeringen.

– När vi sätter igång den här typen av missioner, så måste det ske efter grundliga förberedelser. Det är inte bara militära operationer utan i grunden politiska operationer, där det finns en politisk målsättning och också en politisk vägledning för vad som ska göras.

EU kommer att skicka 1 900 experter till Kosovo, däribland 100 svenskar. Vid sidan av EU-insatsen finns sedan tidigare en Nato-trupp med ansvar för militär säkerhet i Kosovo. Vilka befogenheter de här EU-experterna ska ha i förhållande till Nato-styrkan är en av de oklarheter som enligt Carl Bildt kräver fortsatta politiska överläggningar inom EU.

”Politisk vägledning”
Vem ansvarar för vad, ifall Kosovo skulle utsättas för någon sorts ekonomisk blockad eller rentav för serbiskt våld, är några av frågorna. EU:s planering borde präglas av svensk noggrannhet, enligt Carl Bildt.

– Vi har från svensk sida under det senaste året varit mer noggranna än en del andra vad det gäller att ta de här planeringsdokumenten för militära operationer. De måste vara genomarbetade och vi måste ha politisk vägledning på dem, säger Carl Bildt.

Per Eurenius
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".