Samarbete kan underlätta vid elavbrott

El- och teleavbrott vid stormar och oväder blir kortare i framtiden. För att kunna kommunicera i krislägen så går nu Eon, Telia och LRF, Lantbrukarnas riksförbund, ihop för att säkra mobiltelefonstationer vid elavbrott.

Samarbetet gör beredskapen bättre, säger Anders Olsson, vd vid Eon elnät i Sverige.

– Vi måste vara beredda på kriser av alla typer och att samarbeta över gränserna är det som kan göra att kriser kan hanteras på ett effektivt sätt, säger han.

Utslagna mobilstationer
Många har stormen Gudrun i färskt minne då runt 730 000 människor blev strömlösa, i vissa fall ända upp till 45 dagar. Elavbrotten slog i sin tur ut mobilstationerna och möjligheterna att tala i mobiltelefon försvann.

Det här medförde att röjningsarbetet runt trasiga elledningar blev mycket svårt att genomföra och kritiken från arga kunder fullkomligen haglade över Eon och Telia.

Men efter de sista årens stormar i södra Sverige så lovar nu Eon och Telia att el- och teleavbrott av den här kalibern ska bli ett minne blott. För de båda bolagen ska tillsammans med Lantbrukarnas riksförbund, LRF, nu se till att mobiltelefonin alltid prioriteras först och säkras vid oväder.

Markägarna utbildas
Till deras hjälp finns nu över tusen nyutbildade markägare i södra Sverige och deras uppgift kommer att bli att förse mobilstationerna med reservkraft så fort de slås ut.

LRF:s ordförande i Sydost, Per Åke Svensson, är en av de här markägarna och han tror att här nya samarbetet gör att el- och telekunder kommer slippa långdragna avbrott i framtiden.

– Vi räknar med att kunna spara ett par dygn på det här om vi får igång masterna tidigare. Det är det som gör hela systemet lyckosamt, att man har kommunikation och det medger både Eon och Telia att det är någonting sådant här som krävs, säger Per Åke Svensson.

Positiva reaktioner
Om Telia och Eon tidigare fått hård kritik för sin tidigare hantering av stormavbrotten så möts den nya lösningen av positiva tongångar.

– Det här är ett väldigt bra initiativ som kommer att ge en bättre lokal krishantering vid omfattande elavbrott. Det är genomtänkt, det är flera olika aktörer som tillsammans löser ett gemensamt problem på ett väldigt bra sätt, säger Mikael Toll, projektledare för Trygg energiförsörjning på Energimyndigheten.

Anna Eriksson, SR Jönköping
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista