”Viktigt skilja på känslor och fakta i EMU-debatt”

Folkomröstningen om europeiska valutaunionen, EMU, i höst handlar mer om känslor än om fakta. Det säger ekonomiprofessorn Lars Calmfors. Han anser att det är viktigt på skilja på vad som är tyckande och vad som är fakta.
– För mig är det så att ekonomiskt tycker jag att det är en nackdel att gå med i EMU. Men jag tycker att det finns politiska fördelar som motiverar att man kan ta det ekonomiska priset. För mig är då den stora fördelen att jag tycker att Sverige ska vara med i den europeiska integrationen, det är ett känslomässigt argument. Jag tycker att vi ska delta i den och jag tycker vi ska driva den framåt. Men hur är det rent ekonomiskt? Är det en fördel eller en nackdel att gå med i EMU? – Det går inte att svar på. Det finns ett plus och det finns ett minus. Det blir upp till vars och ens subjektiva värdering hur man värderar den här fördel jämfört med nackdelen. Lars Calmfors ledde EMU-utredningen som 1996 rekommenderade regeringen att Sverige på sikt bör gå med i EMU, men att vi inte var redo till 1999, varken ekonomiskt eller politiskt. Men nu är det alltså dags, anser ekonomiprofessorn, mest för att det känns rätt. Det närmaste halvåret ser Lars Calmfors, som han själv har formulerat det, fram emot riktiga lågvattenmärken i EMU-debatten. – När vi får kampanjer kommer man för att sälja sin egen linje systematiskt att blanda ihop värderingar med ekonomiska bedömningar. Det är ett demokratiskt problem om man för fram argument som inte är hållbara. Kan då ekonomer som har forskat om det här under lång tid inte dra några slutsatser, kan ju inte rimligen politiker som Anders Sundström inte veta mera om detta.
Pia Sjögren, Ekot och Agneta Johansson, SR Västerbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".