Vindkraftsparken Lillgrund i Öresund. Arkivfoto: Johan Nilsson/Scanpix.

Nya vindkraftverk ska få det lättare

Regeringen vill göra det enklare och snabbare att få tillstånd till att bygga vindkraftverk. Det var ett av de besked som miljöminister Andreas Carlgren gav sina partikamrater på fredagen när centerpartister från hela landet samlades i Skövde.

– Dels vill vi göra så att du inte behöver söka flera gånger för samma anläggning utan samordna det mer. Dels vill vi kunna pröva möjligheten att skapa en gräddfil för vindkraften som gör att du kommer enklare fram med ditt tillstånd, säger Andreas Carlgren, miljöminister.

En kraftig utbyggnad av vindkraften ska bli ett av regeringens recept för att klara EU-kommissionens mål att närmare hälften av Sveriges energi ska vara förnyelsebar.

Lång väntetid i dag
I dag får den som vill bygga vindkraftverk vänta länge innan bland annat kommunen och länsstyrelsen har behandlat alla de många överklaganden från privatpersoner som kommer in.

Men hur mycket mer vindkraft en sådan förenkling ska ge vill Andreas Carlgren inte säga i dag.

– Långt mycket mer än i dag. Jag sätter ingen siffra därför att nu är det företag och entreprenörer som ska göra insatsen och göra det möjligt.

Klimatfrågan har dominerat eftermiddagen här på centerpartiets kommundagar i Skövde.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson sa i sitt tal att han vill att bönderna ska börja använda biogas för driva sina gårdar.

Startbidrag är tänkbart
– Vi har sett i andra delar av Europa att det har växt fram ganska omfattande verksamhet kring att framställa gas, använda gas till att driva fordon, värma bostäder. Vi vill titta på vilka förutsättningar vi har möjlighet att utnyttja i Sverige, säger Eskil Erlandsson.

Eskil Erlandsson kan tänka sig ett startbidrag till bönder som vill satsa på småskalig biogas.

Men hur det blir med klimatberedningens förslag om att höja bensinskatten med 70 öre, det fick centerpartisterna inte något besked om.

Vill vänta in slutförslaget
Miljöministern Andreas Carlgren vill vänta tills klimatberedningen presenterar sitt slutförslag i mars.

– Det kommer att vara en helhet som vi tar ställning till och det gör vi när vi får hela förslaget. Då kommer det att vara ett helt paket vi genomför för att rädda klimatet, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista