1 av 2
Ericsson väntar sig nolltillväxt under 2008. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik.

4 000 personer får lämna Ericsson

Telekombolaget Ericssons bokslut för fjärde kvartalet förra året presenterades idag. Vinsten blev 7,6 miljarder kronor, vilket är lägre än väntat. Totalt måste nu 4 000 personer lämna företaget i världen, varav 1 000 i Sverige.

I år väntar Ericsson-ledningen nolltillväxt.

– Nu är det en tuffare tid och vi planerar för ingen tillväxt inom mobilsystem. Det måste vi naturligtvis anpassa oss efter, säger Ericssons vd Carl-Henric Svanberg.

En del har kallat läget för oroande, allvarligt. Vad säger du själv?

– 2007 har vi tjänat 30 miljarder och vuxit med åtta procent i fasta växelkurser och kört ifrån våra konkurrenter ytterligare, men det är klart att om vi inte räknar med tillväxt så måste vi anpassa kostnaderna därefter, så visst är det bekymmersamt.

– Och visst måste vi ta allvarligt på att våra marginaler har försämrats under hösten. Det är en besvikelse, säger Carl-Henric Svanberg.

Och nu ska ni spara på personalen. Tusen personer ska sluta i Sverige, säger du. Hur långt räcker det?

– Vi gör en anpassning för en marknad som inte växer för 2008. Det är klart att om vi inte har tillväxt i marknaden så måste vi ju kompensera för ökade kostnader genom inflation på annat sätt, säger Carl-Henric Svanberg.

Minskad vinst
Det blev en vinst efter finansnetto på 7,6 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2007. Motsvarande period 2006 var resultatet efter finansnetto 12,2 miljarder kronor, och går man tillbaka till fjärde kvartalet 2005 blev vinsten 10,1 miljarder.

Årsvinsten blev 30 miljarder, jämfört med 36 miljarder 2006 och 33,3 miljarder 2005. Trenden är alltså sjunkande.

Omsättningen uppgick till 54,5 miljarder kronor fjärde kvartalet 2007, en minskning från motsvarande kvartal 2006 då omsättningen var 54,2 miljarder kronor. Men det låg inom prognosen.

Sparpaket presenteras
Ericsson lanserar nu också ett sparpaket, vilket det har spekulerats om under hösten efter vinstvarningarna.

Tusen personer kommer att lämna företaget frivilligt som det heter och det har talats om anläggningarna i Gävle och Kumla, där Ericsson har tillverkning.

På frågan vilka orter det kommer att bli som berörs av nedskärningarna av personal ville Svanberg inte ge något svar.

I förra veckan fanns oro bland de fackliga organisationerna om att nedskärningar väntade på båda orterna. Svanberg säger också att det kan bli fråga om neddragningar av konsulttjänster.

Neddragningarna är tänkta att spara fyra miljarder kronor; i en tid när Ericsson räknar med att försäljningen av mobilsystem kanske inte kommer att växa.

Förändringar i marknaden
På vissa håll i världen viker försäljningen kraftigt, bland annat i Nordamerika och i Västeuropa. Konkurrensen om nya beställningar har hårdnat och lett till hårdare prispress.

- Just nu domineras våra affärer av utrullning av nya mobilsystem framförallt till utvecklingsländer, där marginalerna är lägre, och sedan har vi minskade beställningar från vissa lände, så det är förändringar i marknaden och det är så det ser ut, säger Carl-Henric Svanberg.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".