Dubbelagent bidrog till spions avslöjande

Uppdaterad 19:20
Svensk Handels nuvarande vd, Dag Klackenberg, jobbade under sin tid på utrikesdepartementet som dubbelagent och hjälpte Säpo. Dag Klackenberg hade bland annat en viktig roll när spionen Stig Bergling avslöjades 1979. Det säger nu Tore Forsberg som tidigare var chef för Säpos kontraspionage.

– Dag Klackenberg bidrog till att GRU:s agent på Säpo avslöjades. Det är där Dags stora insats ligger, säger Tore Forsberg.

Dag Klackenberg är chef för branschorganisationen Svensk Handel och styrelseordförande för Vattenfall. Under 25 år arbetade han på utrikesdepartementet, UD, där han hade flera av de högsta tjänsterna.

Dubbelagent
Idag, fredag, blev det känt att han i början under sina första år på UD arbetade som dubbelagent och hjälpte Säpo.

Han låtsades ge information till sovjetiska agenter i Sverige och det var en viktig pusselbit när spionen Stig Bergling avslöjades. I fredagens Studio Ett berättade Dag Klackenberg om mötena med de sovjetiska agenterna.

– Mötena var spännande, därför att det blev en hjärnornas kamp, att dels ljuga på ett trovärdigt sätt och sedan vara lojal mot det faktum att du var falsk och sedan komma ihåg vad du sa förra gången och gången dessförinnan och lägga planen för vad du skulle ljuga om nästa gång man träffades.

Hur gjorde du då, förde du anteckningar? 

-– Nej nej nej det går inte att göra. Det gällde att komma ihåg och sedan träffade jag naturligtvis Tore och hans medarbetare med jämna mellanrum och då byggde vi upp en så kallad legend kring mig, om vad jag hade gjort och sagt, säger Dag Klackenberg.

Monica Saarinen, Studio Ett
monica.saarinen@sr.se
Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista