Samarbetsmodell ska minska hedersvåld

Polis och andra myndigheter ska bli bättre på att arbeta mot hedersrelaterat våld. Under två års tid har polis, åklagare, socialtjänst och stiftelsen Kvinnoforum utarbetat en modell som nu ska spridas över landet.

Nyckelorden är mer samarbete och direkta insatser vid en första misstanke, säger Kvinnoforums vd Bam Björling och berättar om ett fall där det inte fungerade så.

– Där då flickan förmodligen inte skulle ha dött om polis, skola och socialtjänst hade förstått och tagit hennes situation på allvar, hon anmälde det flera gånger, men ingen förstod att det var allvar.

Bam Björling säger att hon gång på gång sett hur ärendena faller mellan stolarna. Utsatta flickor, och även pojkar, som vill berätta får höra ”Kom tillbaka på måndag”.  Många anmäler inte alls, de tycker inte att det är någon idé.

Handlingsplan
Men nu har det börjat ändras. I höstas lade regeringen fram en handlingsplan och under två år har Kvinnoforum samarbetat med Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten, Eskilstuna kommun och länsstyrelsen i Uppsala för att utarbeta strategier för att bli bättre på att upptäcka och utreda hedersrelaterat våld. 

Det pågår också ett samarbete med polis i andra länder. Det allra viktigaste är att ta minsta misstanke om hedersvåld på allvar och att aldrig avvisa någon som vill anmäla, säger Gerry Campbell från Metropolitan Police i London.

Dansk strategi
Projektet har också sneglat på den danska polisens strategi. Där finns det poliser specialiserade på hedersvåld i varje polisdistrikt. Alla misstankar om hedersvåld anmäls till Rikspolisen som också hjälper till med utredningen om det behövs.

Och polisen tar också kontakt med familjer där det finns hedersrelaterade konflikter, berättar Jens Damborg på danska Rikspolisen, för att försöka medla och lösa konflikten innan någon utsätts för våld.

Färre brott
Det är svårt att mäta effekten av olika insatser mot hedersvåld. Men Bo Lagerqvist på länskriminalen i Sörmland, som är specialiserad i ämnet, tror och hoppas att det arbete som nu drar igång kommer att leda till färre brott.

– Jag tror också det kan minska i någon form, för att det ökar medvetenheten hos förövarna att myndigheterna jobbar i samma riktning. 

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista