Miljöbil tankas med biogas.

Intresset för biogas ökar i Sverige

Biogas är ett av de alternativa bränslen som regeringen vill satsa på. Jordbruksminister Eskil Erlandsson vill få fler bönder att tillverka biogas. Än så länge har biogas spelat en mindre roll som bränsle. Men många söker bidrag för att tillverka eller distribuera biogas.

På Naturvårdsverket tar Olle Oskarsson emot ansökningarna.

– I princip för varje år som vi har jobbat med bidrag för olika klimatprojekt så har intresset ökat för att lämna in ansökningar kring biogas. Vi märker att ute i Sverige, på lokal nivå, så finns ett enormt intresse kring det här.

Ungefär en tredjedel av alla ansökningar om klimatinvesteringsbidrag gäller biogas.

Metan
Biogas består till stor del av metan, som bildas när organiskt material, som gödsel, växter eller hushållsavfall bryts ner utan tillgång till syre. Den allra mesta biogasen produceras vid kommunala avfallsanläggningar.

Men ansökningarna till Naturvårdsverket tyder på ökat intresse hos lantbrukare för att göra biogas av gödsel. 

Jäsa gödsel
Genom att jäsa gödseln i behållare och utvinna biogas så löser man flera miljöproblem samtidigt, säger Pål Börjesson som forskar om bioenergi i Lund.

– Om vi pratar om gödsel så kan vi säga att vi har en dubbel klimatnytta. För vi har metanläckage, vilket är en väldigt stark växthusgas, när vi lagrar gödsel på vanligt sätt och den kan vi undvika när vi gör biogas.

– Dessutom kan vi minska koldioxidutsläppen från bensin när vi ersätter bensin med biogas, så det är väldigt bra ur växthusgassynpunkt att utnyttja de här restprodukterna.

Hur stor potential har biogasen när det gäller drivmedel?

– Pratar vi om restprodukter så kanske fem procent av dagens drivmedelsanvändning skulle kunna ersättas av biogas, inkluderar vi då att vi kan odla grödor som också är lämpliga att blanda i den här produktionen så kanske vi kan komma upp i tio procent av dagens drivmedelsanvändning, säger docent Pål Börjesson vid Lunds tekniska högskola.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista