Lena Nyberg.

"Psykvård bryter mot barnkonventionen"

Uppdaterad 08:50
Flera barn- och ungdomspsykiatriska kliniker bryter mot FN:s barnkonvention. Trots att det är förbjudet skickar man regelmässigt barn till vuxenavdelningar. Det är allvarligt anser Barnombudsmannen Lena Nyberg.

– Barn och ungdomar behöver mötas av speciell kompetens av personalen. Om man ligger på en vuxenavdelning är det inte säkert att det finns den kompetensen, säger Lena Nyberg.

I FN:s barnkonvention står: ”att frihetsberövade barn ska hållas åtskilda från vuxna”, men den regeln följs alltså inte.

Utåtagerande
De minderåriga som placeras på vuxenavdelningar gör det ofta för att de är utåtagerande och anses vara för svåra att hantera inom barn- och ungdomspsykiatrin.

På vuxenavdelningarna finns andra resurser som bältessängar och rum med väggfast inredning, skriver tidningen Svenska Dagbladet.

Men det finns också flera exempel på att minderåriga flyttats till vuxenavdelningar på grund av plats- och personalbrist, skriver tidningen.

Resursbrist
Just resursbrist är ett problem, enligt Barnombudsmannen Lena Nyberg.

– Det är mycket allvarligt. Det är allvarligt också därför att vi har ett ökat problem med psykisk ohälsa bland barn och ungdomar, och här måste vuxna och samhället kraftsamla för att möta det behov som finns hos barn och ungdomar, säger Lena Nyberg.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista