En av attentatsplatserna. Foto: Khalid Mohammed/Scanpix.
Irak

Förståndshandikappade utförde attentat

Självmordsattentaten i Bagdad på fredagen var de blodigaste sedan i april ifjol. Enligt den irakiska underättelsetjänsten var de båda självmordsbombarna utvecklingsstörda och kan ha använts utan sin vetskap.

99 människor dödades när två kvinnliga självmordsbombare sprängde sig själva på två marknader i huvudstaden.

Det är möjligt att de båda kvinnorna inte själva visste vad de gjorde. Enligt den irakiska militären led båda av Downs syndrom och sprängladdningarna utlöstes med fjärrkontroll. Något som FN:s specielle sändebud Staffan de Mistura kommenterade när han var med i P1-programmet Konflikt på lördagsmorgonen.

– Båda var handikappade och båda kanske inte visste de gjorde, båda användes för att döda på en fredag. Det är sådant man inte väntar sig för fredagar är som söndagar här, sa Staffan de Mistura på telefon från Bagdad.

Sålde grädde
Den första kvinnan tog 46 människor med sig i döden. Sprängladdning på 15 kilo som hon bar i en ryggsäck detonerades alltså enligt militären med fjärrkontroll.

Enligt ögonvittnen kallades kvinnan för tokiga tanten, hon hade Downs syndrom och brukade sälja grädde på marknaden al Ghazl i centrala Bagad, en marknad där man kan köpa husdjur, fåglar, hundar katter, till och med exotiska djur som ormar och apor. Marknaden är ett av de fredagsnöjen som har setts som ett tecken på att livet sakta håller på att återgå till det normala i Bagdad.

Bara 20 minuter senare kom nästa explosion, också den på en djurmarknad, fågelmarknaden i Badgad al Jadida, som snabbt förvandlades till en krater med blod, vita fjädrar, glassplitter och kroppsdelar.

Svårare att rekrytera
Amerikanska militära källor säger sig inte ha bevis för att kvinnorna var utvecklingsstörda. Men om uppgifterna stämmer, förstärker det USA:s påståenden om att al-Qaida i Irak blir alltmer desperat och har allt svårare att rekrytera unga män för självmordsuppdrag.

Samtidigt är det en påminnelse om al-Qaidas förmåga att ständigt byta taktik. När den amerikanska truppförstärkningen i Bagdad inleddes, flyttade al-Qaidas mest brutala blodbad ut ur huvudstaden och den senaste tiden har just kvinnliga självmordsbombare använts i allt större utsträckning.

Minskad truppnärvaro
Men även om fredagens attack kan tolkas som ett allvarligt svaghetstecken för al-Qaida i Irak, så kommer det att skada den känsla av ökad säkerhet som gjort att bagdadborna börjat söka sig ut till restauranger och marknader.

Attacken väcker också frågor kring USA:s planerade truppminskningar som motiveras med att säkerheten är är bättre. Till sommaren kommer antalet amerikanska soldater i Irak att minska med 20 000 man.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista