Ny Irakavdelning kan inte jobba som tänkt

På onsdag i nästa vecka startar Migrationsverket en avdelning som ska snabbehandla irakiers asylansökningar. Tanken är att avdelningen ska ta hand om enkla ärenden och ge besked inom två veckor. Men problemet är att det inte längre finns några enkla irakärenden, säger Migrationsverkets personal.

Frågan är om den nya organisationen kommer att fungera. Den nya enheten har fortfarande inte kommit på plats och det är oklart hur den ska arbeta.

När initiativet togs i somras fick de flesta irakierna stanna och enheten skapades för att ge snabba bifall. Inom projektet som är EU-finansierat får man inte ge avslag, alla komplicerade ärenden ska skickas vidare.

Färre får stanna
Men nu är de flesta ärenden komplicerade, säger Lars Karlstedt, chef på den nya avdelningen.

– Det är svårare och svårare att ta fram dem som uppenbart behöver skydd här i Sverige.

Förra året fick 93 procent av irakierna stanna, nu, i januari fick bara 42 procent av irakierna uppehållstillstånd. Förklaringen är att Migrationsverkets praxis nu slagit igenom fullt ut: nu krävs det individuella skäl.

– Det krävs ett personligt hot, ett hot mot en person. Det räcker exempelvis inte att tillhöra en speciell befolkningsgrupp. Vi måste gå in och se på varje person som söker skydd här om de uppfyller de kriterierna, om det finns ett hot mot just den här personen, säger Lars Karlstedt.

Arbeta annorlunda
Kanske måste enheten, som ännu inte startat, arbeta på något annat sätt än det som var tänkt, säger Lars Karlstedt på Migrationsverket i Flen.

– Det kan hända att vi kommer att utreda mera än vad vi har tänkt oss från början och på det sättet underlättar och snabbar upp utredningsprocessen för de andra enheterna, säger Lars Karlstedt.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".