Östros vill inte avveckla än.

Östros vill avvakta kärnkraftsavveckling

Inget kärnkraftverk i Sverige bör avvecklas under nästa mandatperiod, även om socialdemokraterna vinner nästa val. Det sa socialdemokraternas nya ekonomiske talesman Thomas Östros i Ekots lördagsintervju.

– Sverige är ett land med mycket stor elintensiv industri, framgångsrik, modern, forskningsinriktad. Vi måste se till att de har goda elpriser så att de kan konkurrera på världsmarknaderna.

– Så avvecklingsbeslutet är ett långsiktigt beslut. Det får tas i den takt vi klarar det här, säger Thomas Östros.

Rådslag
Den socialdemokratiska regeringen stängde Barsebäck, och partiets linje är att kärnkraften ska avvecklas. Det finns ingen tidsgräns för när avvecklingen ska vara färdig. Partiet diskuterar just nu miljön i ett rådslag, och där berörs även kärnkraften.

Nye ekonomiske talesmannen Thomas Östros vill alltså inte gå vidare med avvecklingen på ganska många år. Att avveckla något kärnkraftverk under nästa valperiod, mellan 2010 och 2014, ser han inte som aktuellt.

Återställare
Om socialdemokraterna vinner nästa val blir det flera återställare, sa Thomas Östros.

Han vill ha tillbaka förbudet för landstingen att sälja akutsjukhus, skatteavdraget för hushållsnära tjänster ska bort, människor med stora förmögenheter ska betala mer i skatt än i dag.

Fastighetsskatten ska göras om igen, men den måste inte dra in mera pengar till staten än den gör i dag, i den borgerliga alliansens utformning.

Föräldraförsäkringen
Just nu pågår en debatt om föräldraförsäkringen inom socialdemokratin. En del grupper vill kvotera och att fler månader bara ska kunna tas ut av pappan. Thomas Östros understryker att den här diskussionen inte är klar, men han vill inte själv ha mera kvotering.

– När man sitter och väljer och funderar på hur vi ska lägga upp vårt gemensamma ansvarstagande för barnet. Är det då bra om staten säger att nu får ni inte välja ytterligare. Nu måste ni minska den här valmöjligheten. Det är en väldigt viktig diskussion att föra, säger Thomas Östros.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".