Järnvägsstationen i Guangzhou i Guandongprovinsen på lördagen. Foto: Vincent Yu/Scanpix.

Snöovädren i Kina inte över än

Stora delar av Kina kämpar fortfarande med brist på mat, vatten och bränsle efter de snöoväder som dragit fram de senaste veckorna. Myndigheterna varnar också för att det värsta kanske inte är över än.

Minst 60 människor har dött efter att stora delar av centrala och södra Kina täckts av snö och is.

De här områdena brukar ha ganska milda vintrar normalt sett. Enligt officiella beräkningar har det plötsliga vintervädret skadat en miljon byggnader, vägar och motorvägar har korka igen och transporter med mat och bränsle kommer inte fram.

Elransonering
Snöovädren har orsakat Kinas hittills värsta energibrist, genom att järnvägsnätet drabbats av strömavbrott och koltransporter till kraftverken inte kommer fram. Ett stort antal städer har fått införa elransonering och andra platser är helt strömlösa.

Svårigheter med att få fram transporter har lett till galna prisökningar som kan spä på den redan stigande kinesiska inflationen.

– Det är strömavbrott och det är klart att priserna har ökat. Vanlig vitkål kostar åtta kronor i stället för fyra-fem, berättar en bekant på telefon från Hunanprovinsen, en av de värst drabbade provinserna.

Helgfirare
Miljontals människor får problem med att ta sig hem till det kinesiska nyåret som är årets viktigaste helg. Nyåret är särskilt heligt för många arbetare som ofta bara har en chans om året att åka hem och träffa familjen på landet.

I industriprovinsen Guangdong pågår en kampanj för att få så många som möjligt av dem att ändå ge upp planerna på att åka hem, eftersom de väntande på tågstationen i provinshuvudstaden nått över en halv miljon.

Järnvägen har order om att frakta kol, och därför är passagerartrafiken fortfarande mycket begränsad.

Metrologerna varnar för att fler snöstormar kan vara på väg, och därför finns en risk att det värsta kanske ännu inte är över.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista