Finland har också varit ryskt. Foto: Christer Fridén/SR.
Finland

Elever får lära sig nyttan av svenska

Nu ska de finska skoleleverna få svaret på frågan som nästan alla ställer sig: Varför måste jag lära mig svenska? Ett samarbetsprojekt mellan landets historie- och svensklärare under namnet ”Svenska i grevens tid” ska försöka göra tvånget att lära sig svenska begripligt för eleverna.

Rektor Johanna Levola-Lyytinen är en av de ansvariga för projektet ”Svenska i grevens tid”.

– Jag tror att vi gör det i ”grevens tid”, på finska betyder det också att man gör någonting på rätt tid, säger hon.

De omkring 600 år då Finland styrdes av grevar och baroner och andra herrar i den svenske kungens tjänst har strukits ur historieundervisningen i de finska skolorna. Den elev som inte är speciellt intresserad och läser extra kan få föreställningen att Finland helt plötsligt steg upp ur havet nån gång 1808-1809, då ryssarna tog över landet.

– Jag tycker det är dags för våra elever att få kunskap också om den svenska tiden i vår historia, att det är en del av vårt kulturarv, säger Johanna Levola-Lyytinen.

Före 1809
”Svenska i grevens tid” ska alltså under svensktimmarna lära eleverna att det fanns ett Finland också före 1809. Man berättar inte så mycket om kungalängder, stormän och fältslag utan om vanligt vardagsliv i Finland på den tiden landet styrdes från Stockholm. Det ska förhoppningsvis öka elevernas förståelse för att dom fortfarande 200 år efter att länderna skildes åt har svenska på skolschemat.

– Vårt mål är att väcka intresse för den här tiden och att motivera varför vi har det svenska i Finland, det svenskspråkiga och varför vi läser det svenska i skolan. Det hör ihop med den här tiden, säger Johanna Levola-Lyytinen.

Likheter
Trots att de flesta finländare uppfattar det som en lottovinst att vara född i ett land som sedan många år tillbaka är ett av världens mest framgångsrika på massor av områden, så finns det fortfarande ett slags mindervärdeskomplex i förhållandet till Sverige. Därför kan man kanske fråga sig om det inte kan få en negativ effekt att lyfta fram Sveriges roll i Finland. Men det tror inte Johanna Levola-Lyytinen är någon risk.

– Jag tycker att vi i stället lyfter fram likheterna, att vi är så lika eftersom vi har varit ett och samma rike så länge, säger Johanna Levola-Lyytinen.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista