Centern satsar på ny politik till nästa val

Centerpartiet gör som socialdemokraterna och moderaterna och tillsätter nu fyra grupper som ska ta fram en ny politik inför valet 2010. Men partiledaren Maud Olofsson tycker inte att partiet härmar de två större konkurrenterna.

Centern har valt en egen väg, enligt Maud Olofsson.

– Jag tycker att vårt präglas av väldigt mycket öppenhet, inte så mycket partiinternt utan mycket mer externt där vi bjuder in andra. Det är själva grejen. Annars tillsätter man arbetsgrupper och så sitter man och tänker något klokt och så remissbehandlas det och sedan fattas det beslut.

– Vi tänker göra tvärtom. Alltså öppna för en dialog och en debatt och få en förnyelsediskussion där fler än partiets medlemmar och sympatisörer är med, säger Maud Olofsson.

Processgrupp
Socialdemokraterna har sina rådslag och moderaterna har inrättat så kallade samråd. Båda med uppgiften att ta fram nya politiska förslag lagom till nästa val.

Centerpartiet motsvarighet får namnet processgrupp. Fyra områden har ringats in: förnyad välfärd, öppenhet och demokrati, miljö och så gruppen ”jobb och företagande”.

Tanken är alltså att idéerna ska hämtas utanför partiet. Därför ska centern nu bjuda in forskare, samhällsdebattörer och studenter för att vara med och ta fram de nya förslagen.

Nya förslag behövs
För det börjar bli tomt på förslag hos centerpartiet. Eftersom centerpartiet, enligt Maud Olofsson, fått igenom mycket av den politik de gick till val på 2006.

– En hel del av det har vi nu förverkligat i regeringen och ser konkreta positiva resultat utav. Det är klart att när vi går in i valrörelsen 2010 måste vi presentera en utvecklad dröm: Vad återstår att göra, hur ser välfärdslösningarna ut. De kan inte se ut som de gjorde tidigare, utan vi måste hitta nya sätt att lösa välfärden.

Ni anklagar socialdemokraterna för att de inte presenterar sin politik. På vilket sätt kan man se att centern är bättre på det om ni nu ska göra en liknade process som socialdemokraterna inför valet?

– Det är klart att man måste ha olika perspektiv i sitt politiska arbete. Det är både att leverera till det svenska folket vad vi lovade i valrörelsen, men det är också att förnya, säger Maud Olofsson.

Till partistämman 2009 ska centerns processgrupper vara klara med sitt arbete.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".