Inget tyskt samarbete mellan s och v

Det tyska vänsterpartiet die Linke, med rötter i den östtyska kommunismen, etablerar sig nu också i västra Tyskland. Det var det partiet som vann vänsterväljarna i de båda delstatsvalen förra helgen. Men något samarbete intreserar inte den tyske socialdemokratiske ordföranden Kurt Beck.

– Vi vill inte gå i koalition med die Linke. De är opålitliga, säjer Kurt Beck.

Efter valet i delstaten Hessen är nu en av få tänkbara regeringskoalitioner socialdemokrater tillsammans med de Gröna, och det nyinvalda vänsterpartiet die Linke. Men den socialdemokratiska misstron mot die Linke är djup.

Partiet är resultatet av en hopslagning mellan arvtagarna till östkommunismen från DDR och missnöjda socialdemokrater i västra Tyskland, ledda av förre socialdemokratiske ordföranden och finansministern Oskar Lafontaine.

Fortsätta förändra
Die Linke och Lafontaine har drivit socialdemokraterna framför sig. Utan nåt regeringsansvar har partiet fritt kunnat föreslå förbättringar i olika sociala program.

– Ju starkare die Linke blir, desto mer rör sig de andra partierna mot social rättvisa. Det är huvudsaken. Vi kommer att fortsätta förändra politiken, säjer Oskar Lafontaine.

Sedan i höstas har Beck och socialdemokraterna försökt ta tillbaka vänsterinitiativet i tysk politik, med egna bidragsförslag. Hittills utan framgång, att döma av de båda delstatsvalen i söndags.

Många parlamentsplatser
Nu sitter vänsterpartiet Linke i tre delstatsparlament i väst, och är nära målet att bli en politisk kraft i hela Tyskland, inte bara i de östra delstaterna där partiet redan är etablerat. En av linkeledarna, förre östkommunisten Gregor Gysi säjer att den tyska politiska kulturen har ändrats. Vi har ett fempartisystem nu, och det måste alla ställa in sig på.

En annan av de gamla östkommunisterna i partiledningen, Lothar Bisky, kunde kosta på sej en historisk vink i veckan: ”Muren mot vänsterpartiet måste falla”, sa han, med adress socialdemokraterna.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".