Nepal

Hopp om fred - men ny konflikt oroar

I april ska nepaleserna gå till val för att välja en församling som ska skriva en ny konstitution. Det väntas leda till att kungadömet avskaffas och det införs republik. Men trots att den blodiga konflikten med maoistgerillan verkar vara över har det blossat upp nya, etniska stridigheter.

Sångaren Dipak Lama sjunger bhajan, eller hinduiska religiösa sånger vid ett tempel i Katmandu. Hinduer från alla samhällsklasser kommer till templet för att be.

Templet är tillägnat guden Shiva. En av besökarna, affärsmannen Naresh Shresta, kommer ut, han har en teeka i pannan, en röd prick, som han fått i templet.

Hoppas på fred
Naresh Shresta är en praktiserande hindu, så jag frågar om inte han är bekymrad över att det verkar som att Nepal snart inte är världens enda hinduiska kungadöme längre. Han svarar att också han tycker att det dags att kung Gyanendra pensioneras.

Naresh Shresta säger att han är besviken över att Nepal inte längre kommer att förbli Hindu Rahstra, eller en hinduisk nation. Men Nepal består inte bara av hinduer, om vi ska förbli ett enat land behöver vi inte vara Hindu Rashtra, säger han.

Det viktigaste är att vi får fred i Nepal. Då kan ekonomin förbättras, tror Naresh Shresta.

Med i regeringen
Maoisterna har gått från att vara en terroriststämplad gerilla till mer eller mindre rumsrena politiker, med flera ministrar i den tillfälliga regeringen. Maoisterna hoppas att deras ledare Prachanda ska bli landets president. Många här i Kathmandu säger att han aldrig kommer att kunna bli demokratiskt vald till ledare.

Affärsmannen Naresh Shresta här vid templet i Kathjmandu litar inte på maoisterna, men han är inte orolig för att de ska ta över Nepal. De flesta gillar dem inte, säger han.

Enorm omvälvning
I april är det meningen att nepaleserna ska välja en församling som sedan ska skriva en ny konstitution, där landet formellt utropas till en republik.

Politiske analytikern Nilamber Acharya säger att Nepal står inför en enorm omvälvning på många plan. Det gäller inte bara den väntade avpolletteringen av den impopuläre kung Gyanendra och införandet av en republik, inte bara maoistgerillans omvandling mot civila politiker. Det finns också starka regionala och etniska spänningar som nu kommer till ytan.

Ny konflikt
När nu maoistgerillan bringats under FN-övervakad kontroll har det blossat upp en ny allvarlig regional konflikt.

Madeshis kallas de som bor i Nepals södra delar, de uppskattas tll allt från en tredjedel till närmare hälften av landets befolkning beroende på vem man frågar. Madeshis, som ofta talar hindi och känner starkare band till indisk kultur än till den styrande nepalesiska eliten i Kathmandu, har dragit igång en kampanj för större rättigheter och autonomi, en kampanj som också inkluderar väpnade fraktioner som genomfört flera attentat.

Orolig för våld
I ett kalt kontor i Kathmandu träffar jag Madeshi-ledaren Upendra Jha. Han tar avstånd från våld, men säger att han inte kan kontrollera väpnade Madeshi-grupper som nu börjat utmana regimen i Kathmandu.

Vi är oroliga för att våldet från dessa grupper kommer att öka, om inte regeringen går med våra krav på regionalt självstyre, autonomi, för madeshis, säger han. Upendra Jha säger också att maoisterna har fått sina viktigaste krav tillgodosedda, men att madeshis ignoreras.

Ännu så länge har Madeshi-revolten inte kommit ens i närheten av maoistgerillans tidigare blodiga uppror. Men om Madeshi-protesterna trappas upp ytterligare kan det leda till att det viktiga valet i april skjuts upp igen för tredje gången,

Drömmer om modernt land
Tillbaka i det berömda tempelkomplexet Pashupati i Kathmandu, med urgamla byggnader, tiggare som sitter i de branta trapporna med magra fingrar utsträckta, apor som svingar sig i majestätiska trädgrenar, hundar som slumrar invid religiösa monument. Hit till templet kommer nepaleser från alla samhällsklasser, alla kaster och yrkesgrupper.

Ratna Baida är IT-chef på en bank. Hon har tagit på sin finaste sari och bär en elegant handväska. Hon har kommit hit för att utföra urgamla hinduiska ritualer. Hon säger att hon drömmer om ett modernt och utvecklat Nepal.

Ratna Baida vill inte heller se kung Gyanendra kvar på sin mäktiga tron. Men hon vill inte heller helt avskaffa kungahuset, som styrt det här bergsriket i 240 år. Hon och andra nepaleser jag träffar verkar kluvna mellan oro för framtiden i detta sargade land och hopp om att en ljusare framtid snart ska börja.

Nils Horner, Katmandu
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".