15 års fängelse för terrormedhjälp

I Hamburg kom på onsdagen domen i världens första process mot en person, som sagts vara direkt inblandad i terrordåden den 11 september. Domen blev en seger för åklagarsidan.
15 års fängelse för medhjälp till mord på 3 045 människor löd domen mot den 28-årige Mounir al-Motassadeq, en marockansk medborgare som levt och studerat i tio år i Hamburg. Han har där, enligt dagens dom, tillhört samma terrorcell som Mohammed Atta, och de övriga som tros ha planlagt och utfört terrordåden den 11 september. Motassadeq själv har aldrig förnekat att han känt och umgåtts med männen i gruppen, men säger att han inte kände till, och att han tar starkt avstånd från de utförda terrordåden. Det faktum att han bevittnat Attas testamente och att han hade fullmakt till en av de övriga medlemmarnas bankkonton, och att han även fört över pengar när de var i USA, gjorde enligt honom själv till trosbroder, men helt utan kunskap om några terroristiska planer. Men åklagaren lyckades övertyga rätten om att Motassadeq varit en viktig organisatör i terrorgruppen i München. Han lyckades också få rätten att tolka den anklagades kontakter med terrorgruppen som medlemskap i organisationen, något som tidigare vållat stor huvudbry. Vem som medlem i en terrorgrupp och vem kan räknas som sympatisör, är viktiga skillnader för straffsatsen. Försvaret, som hela tiden pläderat för Motassadeqs oskuld, har försökt att få höra två misstänkta terrorister, fängslade utanför Tyskland, en i USA och en i Syrien, men båda regeringarna har vägrat gå med på detta och ville bara överlåta avskrivna förhör till tysk säkerhetstjänst, inte till en offentlig domstol.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".