Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Enklare när alla över 75 har rätt till hemtjänst”

Alla pensionärer som är äldre än 75 år ska få rätt till några timmars hemtjänst varje vecka föreslår socialminister Lars Engqvist. I Linköping har man sedan flera år ett liknande system. Det är alltså pensionären över 75 som bestämmer om hjälpen, inte kommunen.
Sedan ett par år får alla äldre över 75 år i Linköpings kommun själva bestämma vilken hjälp de ska ha. De får max 12 timmar i månaden för hjälp med städ, tvätt och handling och betalar en timtaxa på mellan 20 och 195 kronor. För hjälp med påklädning, duschning och annan omvårdnad betalar pensionären en månadsavgift på mellan 125 och 1 200 kronor, beroende på inkomst. Socialminister Lars Engqvist lanserar ett liknande förslag: rätt till några timmars hemtjänst i veckan för alla över 75, kraftigt rabatterad eller gratis. – Om man får denna hjälp utan biståndsbedömning, alltså man får rätt till det, då vet vi att man skjuter upp den tiden man behöver mer omfattande omsorg eller omvårdnad. Det är en klok investering. Mer lättare hjälp ska alltså skjuta upp de stora behoven. Om det har blivit så i Linköping vet inte Bror Önstorp som är omsorgschef. Men det går inte åt mer hemtjänst. Han kan inte heller se att fler skulle ha fått nån viss typ av hjälp som städning, priset bromsar, tror han. Vinsten är en annan. – Dels tycker jag att det är enklare och smidigare. Jag tycker också att det är ett sätt att myndigförklara de gamla, det är de själva som bäst kan tala om vilka behov de har och vad de behöver hjlp med. Socialministern förslår också att kommunen ska göra regelbundna besök hos äldre för att gå igenom deras livssitutation. Det systemet finns redan i Danmark efter att man gjort försök som visade att äldre som fick sådana besök fick större behov av hemtjänst, men i gengäld inte behövde lika mycket vård på institutioner och sjukshus.
Cecilia Strömberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".