Ny psykundersökning i Rödebymålet

Den 50-åring som i höstas sköt ihjäl en 15-årig pojke norr om Rödeby kommer att genomgå ytterligare en rättspsykiatrisk undersökning. Det har Socialstyrelsens rättsliga råd beslutat.

Göran Ewerlöf, hovrättslagman och ordförande i rättsliga rådet, säger att rödebyfallet är speciellt.

– Det är ett ganska ovanligt fall. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen så har personen bedömts som allvarligt psykiskt störd vid gärningen. Men vid undersökningstillfället har han inte bedömts som allvarligt psykiskt störd. Det gör ärendet komplicerat.

I stället för ett utlåtande från socialstyrelsens rättsliga råd, överlåter man alltså ärendet till ett vetenskapligt råd som ska utreda den mordmisstänktes mentala hälsa.

Enligt den första utredningen som utfördes av Peter Andiné, specialist i rättspsykiatri, hade den mordmisstänkte 50-åringen ingen avsikt att döda. Istället handlade det enligt Andiné om att 50-åringen ville röja undan det hot han ansåg det så kallade mopedgänget utgjorde.

– Han skärmar av verkligheten, och får ett tunnelseende och ser bara en sak. Han tänker bara en tanke: dom ska döda mina barn, sade Peter Andinè i tingsrätten.

Men åklagaren ville ha ytterligare ett utlåtande och det är alltså det som kommer att komma från det vetenskapliga rådet.

Enligt Göran Ewerlöf räknar med att kunna presentera ett resultat om drygt en månad. Enligt domaren i målet, Pia Johansson skulle det innebära att rättegången kan slutföras någon gång under de två första veckorna i mars.

Mikael Eriksson, Sveriges Radio Blekinge
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".