Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Regeringen backar om sjukersättningsförslaget

Publicerat onsdag 19 februari 2003 kl 17.48
Regeringen drar nu tillbaka sitt förslag att bara de offentliga arbetsgivarna ska få betala en större andel av sjukersättningen. Därigenom ger regeringen efter för den hårda kritiken mot förslaget, säger statsminister Göran Persson.
– Det verkar som om det inte finns något stöd för förslaget, och det tycker jag är synd, säger statsministern. Det hade varit intessant att pröva förslaget, men jag ser inte några större förutsättningar för det. Offentliga sektor skulle börja Regeringen ville att man skulle börja i den offentliga sektorn med att pröva systemet med att arbetsgivarna efter de första 14 dagarna betalar en större andel av ersättningen till dem som är sjuka. Arbetgivarna skulle därmed stimuleras att satsa mer på rehabilitering och bättre arbetsmiljö eftersom de skulle tjäna på antalet sjukskrivna minskade var tanken. Facklig kritik Men kritiken lät inte vänta på sig. De tre fackliga centralorgansiationerna LO, TCO och SACO befarade enökad privatisering inom den offentliga sektorn för att komma runt förslaget. Håkan Meyer, LO:s förste vice ordförande är nöjd med att förslaget har dragits tillbaka. – Ja, vi är ju för offentlig verksamhet. Genom att exempelvis privatisera sjukvård, dagis och skolor, så skulle dessa verksamheter, som förekommer i både offentlig och privat verksamhet, ha olika förutsättningar, säger han. Både privata och offentliga arbetsgivare får betala mer Regeringen lutar nu enligt Göran Persson åt att både privata och offentliga arbetsgivare får betala mer. Det här motsätter sig de offentliga arbetsgivarna, liksom de privata arbetsgivarna inom organisationen Svenskt näringsliv vars vd Göran Tunhammar är inte glad att idag ha dragits med i regeringens förslag. – Det tycker vi är fullständigt fel därför att det kommer att leda till att färre människor kommer att anställas och att kostnaderna blir ytterligare högre för arbetsgivarna. Vi måste i stället angripa själva orsaken till sjukfrånvaron på olika sätt, säger Göran Tunhammar.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".