Dåligt med fisk i Skagerack och Kattegatt

Det ser fortsatt illa ut för fiskbestånden i Skagerack och Kattegatt. Det visar Havsfiskelaboratoriets provfiske i Västerhavet de senaste veckorna.
– Årets provtagning bekräftar vad vi sett under de senaste åren: det ser lite dåligt ut med de flesta kommersiella fiskar: torsk, rödspotta och vittling, säger Joakim Hjelm, forskare vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil som har lett provfisket. Flera hundra tråldrag har gjorts i olika fiskeområden. När det gäller torsk har fångsten inte varit så liten sedan 1979. Antalet ettåriga torskar blev bara en tiondel av förra årets fångst, som då var mycket dålig. Det Internationella Havsforskningsrådet, som ger vetenskapliga råd inför fiskeförhandlingarna sa redan i höstas att det borde bli ett torskfiskestopp i Västerhavet. Så blev det inte. EU-kommissionen föreslog istället kraftigt reducerade kvoter, som sedan fiskeministrarna i sina beslut plussade på. Varför stupar då fiskbestånden rakt neråt? – Det är en kombination av många saker, miljö och det är väl också till viss del klimat och fisket så klart, säger Joakim Hjelm Vilka slutsatser ska man dra av det här när det gäller hur man ska hantera de här bestånden? – Läget ser ju inte bättre ut och jag antar att gör man ju inget åt situationen så förbättras den ju ändå inte. Det finns ju tillåtna kvoter för fiske. Vad innebär det om man fortsätter att fiska när bestånden är så sårbara? – Det finns ju en risk att de sjunker ytterligare. De flesta bestånd i Västerhavet är ju utom biologiskt säkra gränser, det underlättar inte deras återuppbyggnad om vi fortsätter att fiska på samma nivå som nu. Senare i vår ska provfiske äga rum också i Östersjön, underlagsrapporterna ska bli klara i juni och sedan bearbetas av det Internationella Havsforskningsrådet i Köpenhamn. Till hösten sker nya förhandlingar om fiskestopp eller utdelning av nya kvoter.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".