Minkfarmerna kan få finnas kvar

Det är inte säkert att det blir ett stopp för minkuppfödningen i Sverige, trots att förra jordbruksministern ville det. Efterträdaren Ann-Christine Nykvist anser att branschen kan få leva vidare om det finns sakargument för det. Hon inväntar nu den utredning om pälsbranschen som pågår.
– Jag vill se utredningens konsekvensanalys innan jag anger exakt hur vi ska hantera den här frågan. Betyder det att du inte säger definitivt nej till minkuppfödning? – Det vore dumt att säga definitivt nej när det ligger ett utredningsuppdrag. Paradfråga för Winberg Efter att den socialdemokratiska partikongressen i november 2001 beslutade att minkuppfödning ska förbjudas i Sverige så blev det här en paradfråga för förra jordbruksministern Margareta Winberg. Beslutet dröjde dock eftersom näringen protesterade och talade om yrkesförbud. Margareta Winberg fick därför tillsätta en utredning om konsekvenser och möjliga ersättningar till farmarna. Utredningen ska vara klar i oktober i år. Men hon höll hela tiden fast vid att ett stopp för minkfarmningen kommer. Dörren öppnas igen Men den dörr som Margareta Winberg stängde för minkuppfödarna har Ann-Christin Nykvist nu åtminstone öppnat en bit på glänt: – Vi ska utreda utredarens argument och om vi i det läget får en beskrivning av konsekvenser som gör att vi på något sätt vill justera vår hållning i frågan så är jag inte främmande för att ta till mig fakta. Om utredaren visar att det går att driva minkfarmar med goda djurförhållanden så är du beredd att acceptera det? – Då är jag beredd att återkomma med mina kommentarer. Jag vill avvakta utredningens resultat, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist. Striden om minkfarmernas framtid i Sverige är långt ifrån över. Regeringen har ju tidigare sagt att minkuppfödningen ska stoppas men den nya jordbruksministern Ann-Christine Nykvist säger att hon vill invänta utredningen om farmerna, innan hon bestämmer sig. Minkuppfödarna får nytt hopp men Carina Olsson på förbundet Djurens Rätt är bekymrad över de nya tongångarna i regeringen. Djurrättsaktivister skeptiska – Det är tråkigt att hon inte är lika övertygad som Margareta Winberg om att vi måste förbjuda pälsdjursuppfödning men jag är övertygad om att hon kommer att komma fram till att pälsdjursuppfödning måste förbjudas när utredningen är klar, säger Carina Olsson på förbundet Djurens Rätt. Om det inte skulle bli det förbud som det talats om utan att man i stället ändrar reglerna lite grann, hur ser du på det då? – Det är långt ifrån tillräckligt, säger Carina Olsson. Minkuppfödare välkomnar ny utredning Medan Djurens rätt oroas över kursändringen så anar nu minkuppfödarna en ny vår. På flera håll har man redan tidigare anat att ett förbud kanske inte kommer och exempelvis i Skaraborg bygger just nu flera farmare ut sina anläggningar. Olof Kastanius är minkuppfödare i Forsheda utanför Värnamo och han välkomnar de nya tongångarna från jordbruksministern. – Det betyder att hon är lite mer nyanserad i sin hållning, att hon har lite mer sunt förnuft. Att inte bara med ett knäpp lägga ner en näring och en hel yrkeskår, säger Olof Kastenius.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".