Riksdagen kan bli extrainkallad i sommar

Flera av EU-länderna vill att beslutet om unionens nya grundlag ska tas tidigare än det är tänkt, och i så fall blir det bråttom för Sveriges riksdag att enas kring en ståndpunkt i frågan. Statsminister Göran Persson meddelade på onsdagen riksdagsledamöterna att de kan bli tvungna att avbryta sitt sommarlov för att ta ställning till regeringens förslag till EU-konventet.
– Det är viktigt för oss eftersom vi driver så hårt att ministerrådet ska ha en så stark ställning. Riksdagen bör då vara inkopplad så att man känner det meningsfullt. Jag är beredd att säga att då får riksdagen sammanträda löite i sommar, vilket ju är rätt ovanligt, säger statsministern. Du kan alltså tänka dig att extrainkalla riksdagen i sommar? – Ja, jag kan tänka mig att ha en extra riksdag omkring de här sakerna. Det vore väl konstigt om riksdagen inte i månaden augusti, då övriga svenska folket har börjat jobba, skulle kunna träffas om det behövs. Är det inte för mycket med både EMU-omröstning och behandling av EU:s framtidsregler? – Det kan tyckas vara mycket på samma gång, men jag tror att vi kommer att sitta i en ständig diskussion om olika typer av stora händelser i EU. Motståndet överges Statsminister Göran Persson visar nu tydligt att det svenska motståndet mot att EU:s regeringskonferens ska inledas i år istället för 2004 är på väg att vika. Att riksdagen kan tänkas bli extrainkallad i sommar beror på att regeringen måste få Sveriges linje i regeringskonferensen godkänd av riksdagen. När det gäller förändringar av EU:s framtida grundlag vill Göran Persson ha en ny solidaritetsklausul, som handlar om att medlemsstaterna ska hjälpa varandra för att bekämpa terrorism. ”Inget gemensamt försvar” – Skulle en medlemsstat utsättas för en internationell terroristattack, skulle övriga medlemsstater ställa upp med hjälp, om den angripna staten begärde det, sa han. Jag har inget emot att stadfästa denna solidaritet, men det får inte ta formen av ett gemensamt försvar inom unionen. Göran Persson markerade också att han inte vill slå ihop de delar av utrikespolitiken som i dag dels sköts av ministerrådet, dels av EU-kommissionen. Den ständigt återkommande svenska markeringen mot att låta EU istället för riksdagen bestämma över skatter tog också Persson upp. Ministerrådet ska fatta besluten När det gäller Europaparlamentet vill Göran Persson att parlamentet ska få mer inflytande. Men besluten måste alltid fattas av ministerrådet, eftersom regeringar är valda av medborgarna i varje land. Därför går Sverige mot tankar på att EU-kommissionens ordförande ska få väljas av Europaparlamentet istället för att utses av ministerrådet.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".