Mångmiljardförlust för Telia Sonera

Svensk-finska telekomoperatören TeliaSonera gjorde en förlust på närmare 48 miljarder kronor förra året. Förlusten var visserligen väntad, men den är ändå så stor att VD Anders Igel ser svårigheter med att förklara den för såväl aktieägare som analytiker.
47,7 miljarder kronor blev förlusten förra året. Det är en stor siffra, men det finns flera förklaringar som minskar dramatiken. Det nya sammanslagna bolaget har valt att ta förlusterna nu i ett svep, i ett bokslut, och redan det tredje kvartalet förra året stod det klart vad som skulle komma. Problemen finns inom tre områden, den internationella telefon- och datatrafiken som kallas International Carrier, verksamheten i Danmark och flera projekt i den nya tredje generationens mobiltelefoni. Förlusterna ska ner i år, effektiviteten ska bli bättre, försäljningen ska öka och kunden ska sättas i centrum. 2002 har varit det nästan omvända, låg lönsamhet och nästan oförändrad omsättning. I år ska också frukterna av samgåendet mellan de båda teleoperatörerna börjar skördas, säger vd Anders Igel till Ekot.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".