LRF stöder Arlas mjölkexport till Västindien

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, ger den svensk-danska mejerijätten Arla Foods sitt oreserverade stöd efter företagets kritiserade export av mjölkpulver till Dominikanska republiken. Exporten som skett med EU-stöd, har bidragit till att dominikanska småbönder slagits ut.
– Huvudsakligen är det här en fråga om att vi har ett stöd för export av produkter från EU och det har vi på en världsmarknad där andra aktörer har liknande stöd och det betyder att går vi ur en sådan marknad så går någon annan in. Därför är det svårt att se att även om Arla går ur att det kommer att förändra situationen för de dominikanska bönderna, säger Caroline Trapp är ordförande i LRF. Arla har hela kvoten 15 000 ton mjölkpulver exporterar Arla till Dominikanska republiken varje år, hela kvoten kommer från den danska delen av Arla. Exporten är värd 660 miljoner, samtidigt får företaget exportbidrag på 160 miljoner kronor av EU. Det här har bidragit till att 2 000 dominikanska bönder slagits ut, eftersom de inte kan konkurrera med Arlas subventionerade priser. Arla har försvarat sig med att man handlar enligt de bestämmelser som EU har. LRF-ordföranden Caroline Trapp håller med. Måste man ändå inte ha ett moraliskt ansvar som ett storföretag även om det sker enligt de regler som finns? – Jo, man måste ta ett moraliskt ansvar men i det stora hela så handlar det om vilket utrymme de dominikanska bönderna får av sin regering. Många u-länders regering använder inte skyddstullarna till att skydda sitt jordbruk och det måste vi få en förändring på, säger Caroline Trapp. Ska de skylla sig själva då, menar du? – Dominikanska republiken har ju ett intresse av att få in det här billiga pulvret och egentligen är det upp till dem vad som är bäst för Dominikanska republiken, säger hon. LRF vill avskaffa exportbidrag Samtidigt tycker LRF att exportbidrag ska avskaffas men då måste det ske inom världshandelsorganisationen, WTO så att alla gör det, säger Caroline Trapp. – Gör EU det här ensidigt så är det EU som kommer att tappa och då är det inte de dominikanska bönderna som kommer att ta för sig utan de andra länderna, säger hon.
Claes Henricsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".