Socialstyrelsen slår fast prioriteringar i vården

Mot bakgrund av sjukvårdens stadigt ökande kostnader ska nu Socialstyrelsen för första gången komma med nya riktlinjer för hur sjukvården ska prioritera när det gäller till exempel patienter med hjärtsjukdomar eller bröstcancer. Riktlinjerna ska gälla bland annat behandlingar och rehabilitering.
– Prioriteringar har alltid skett i sjukvården. Men det har oftast varit outtalat och det är framförallt läkarna som har fått göra den här prioriteringen. Nu finns det krav på att prioriteringar ska göras öppet och uttalat. Det är inte bara en medicinsk angelägenhet utan i högsta grad en fråga för politiker och inte minst för medborgarna, säger Christina Kärvinge är enhetschef på Socialstyrelsen. Det handlar om att värdera om kostnaderna står i proportion till nyttan, att hjälpa sjukvården att prioritera. Socialstyrelsen ger riktlinjer Därför ska nu Socialstyrelsen för första gången komma ut med riktlinjer för hur sjukvården kan prioritera. I vår gäller det hjärtsjukdomar, blodproppar, astma- och lungsjukdomar, nästa år stroke och bröstcancer. Riktlinjerna ska gälla diagnostik, behandling, läkemedel, operation och rehabilitering. Inte pengarna som styr Socialstyrelsens Christina Kärvinge menar att det inte finns någon risk att kostnader kommer att styra riktlinjerna: – Det som är helt avgörande är hur allvarlig sjukdomen är och finns det en effektiv behandling att erbjuda sedan kommer kostnaden in som en aspekt som man måste ta hänsyn till. Det är fullständigt självklart ute i sjukvården och i vår verksamhet att man måste acceptera väldigt höga kostnader om det handlar om en livshotande sjukdom som det finns en effektiv behandling emot, säger Christina Kärvinge på Socialstyrelsen.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".