USA låter journalister ingå i förband till fronten

Vid ett eventuellt krig mot Irak kommer USA för första gången sedan andra världskriget tillåta journalister vid fronten. Men journalisterna har inte alltid välkomnats till fronten, rapporterar vår korrespondent.
– Det har alltid varit vår övertygelse att vi tjänar på att medierna kan rapportera om det som sker, säger USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld. Men faktum är att Pentagon har inte alltid har välkomnat journalister vid fronten. Efter Vietnamkriget då medierna ansågs bidra till krigsmotståndet, infördes omfattande restriktioner. Under det förra kriget vid Persiska viken, 1991, levde journalisterna på presskonferenser i militärtält i öknen, medan endast enstaka reportrar fick tillträde till fronten. Orolig för Iraks propaganda Militära kommentatorer här säger att USA:s helomvändning framförallt handlar om att man är orolig för effekten av Iraks propaganda. Kriget kommer att utspelas lika mycket i tv som på slagfältet och om USA inte släpper fram medierna blir det Iraks president Saddam Husseins version av kriget som dominerar. 500 reportrar, varav 100 från andra länder än USA, kommer att ingå i olika förband. Försvarsmininster Donald Rumsfeld sa att han inte har några illusioner om att kritiken mot USA:s militär kommer att dämpas, men att det gynnar USA att reportrar finns på plats så att de rapporterar det de ser. Leva tätt inpå soldater De flesta amerikanska medier välkomnar Pentagons beslut, men uttrycker samtidigt stark skepsis. Journalisterna kommer att leva tätt inpå de soldater de ska skriva om. Äta samma mat, åka i samma jeepar, sova i samma tält. Stränga regler och nyhetsembargon kommer att införas och Pentagon kommer att kunna bestämma om en nyhet ska presenteras vid en presskonferens först, innan man låter en radio- eller tv-reporter sända ut sitt reportage.
Cecilia Uddén, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".