Antiamerikanska stämningar växer i Jordanien

I Iraks grannland Jordanien växer de antiamerikanska stämningarna inför krigshotet och vår utsände Bengt Therner i Amman rapporterar att attityder och religösa symboler förändras snabbt.
– Så var det inte förr. Det säger lärare på Ammans universitet. För tio år sedan var det nästan ingen kvinnlig student som bar heltäckande slöja. För två år sedan var det kanske hälften. Nu bär nästan varje kvinnlig student heltäckande slöja. Fromhetssymboler Det är som en explosion av religiösa fromhetssymboler, även i den i Jordanien mest sekulära av miljöer, nämligen Ammans universitet, långt ifrån de palestinska flyktinglägrens länge explosiva frustration och hopplöshet. – Det är ingen modenyck, säger en ung studentska. Hon säger att förklaringen finns i mycket, men kanske mest i USA:s politik i Mellersta östrern och just nu aggression mot Irak. – Många börjar till och med tycka att Bin Laden är bra, säger hon. Aktivisters inflytande växer Från det fina universitet till slummens Jerusalemsgata i en flyktingförort återspeglar slöjor och långt skägg de islamiska aktivisternas växande inflytande i samhälle och vardagsliv. Beskedet från Mellersta österns gator, från akademiker prästerskap och analytiker är tämligen enhälligt: en amerikansk invasion i Irak kommer tända en eld som kan sätta världen i brand.
Bengt Therner, Amman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".