Över 300 döda i flygolycka i Iran

I Iran har över 300 människor har dödats i en av de värsta flygolyckorna hittills. De omkomna var till största delen medlemmar av Irans Revolutionsgarde, en del av landets militär, som svarar direkt under den andlige ledaren ayatollah Khameinei, rapporterar vår korrespondent.
Det ryskbygda Iljusinplanet hade lyft i Zahedan i östra Iran nära gränsen mot Pakistan när det efter en timme i luften rapporterade att det var på väg att landa på flygplatsen i Kerman, en stad som ligger omkring 100 mil sydost om huvudstaden Teheran. Meddelandet bröts Efter det meddelandet bröts kontakten med flygplanet som störtade i oländig terräng nära en vägtunnel genom ett berg. Vädret var vid tillfället mycket dåligt och räddningsmanskap som omedelbart försökte komma fram till platsen hindrades av snö och hårda vindar. Ingen av de 302 människorna ombord uppges ha överlevt olyckan. Lyder under hårdför ledare Merparten av passagerarna tillhörde det iranska revolutionsgardet. Det är en elitstyrka som bildades efter den iranska revolutionen av den dåvarande ledaren ayatollah Khomeini. Nu lyder styrkan direkt under hans arvtagare ayatollah Khameini, som leder landets mer hårdföre fraktion, i kontrast mot president Khatamis mer liberala gruppering. Företrädare för Irans armé ville inte närmare kommentera, vilket uppdrag revolutionsgardisterna hade, eller varför så många soldater färdades samtidigt på planet.
Lars Kobbe, Kairo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".