Svårare få plats som trainee

Så kallade trainee-platser, praktikplatser på svenska industri- och bankföretag för nyblivna tekniker och ekonomer har halverats sedan förra året. Främst beror det här på lågkonjunkturen
En trainee-utbildning på företag är en längre praktiktjänst för nyutbildade studenter. Syftet med en trainee-utbildning är att ge en god insyn i ett företags verksamhet och ofta brukar det leda till fast anställning. Men det är svårt att få en plats som trainee idag. Telekombolaget Ericsson anställer inte några trainees det här året. Och Aga Gas har inte haft något program de senaste åren. Samtidigt som antalet trainee-platser har halverats så har också antalet sökande fördubblats. Peter Wagén har precis avslutat sina studier vid Stockholms universitet och är nybliven marknadsekonom. Han tycker att företagen borde tänka om när det gäller trainee-utbildningar. Att företagen är mer försiktiga med rekryteringen i år har framförallt med lågkonjunkturen att göra. Men många studenter lämnar också företaget där de fått sin utbildning för ett annat innan de fått fast anställning. Byggföretaget Skanska har en annan typ av introduktion i företaget som riktar sig till nyblivna ingenjörer och som skiljer sig från den ordinarie trainee-utbildningen. På Skanska varar utbildningen i tre år och inleds med en fast anställning. Anders Tiger, som är utbildningschef på Skanska, säger att det ökar chanserna att behålla personalen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".