Krav på att asylsökande ska få även långvarig vård

Landstingsförbundet vill att regeringen ser till att människor som vistas i Sverige utan uppehållstillstånd får rätt till vård för vissa sjukdomar, bland annat hiv. Idag har vuxna flyktingar rätt till akutvård, men inte till mer långvarig behandling och det finns flera fall där hivsmittade flyktingar har dött.
– Problemet är att landstingen inte anser sig har skyldighet att ge mer än akut vård. Det innebär att vissa blir tillfälligt men inte permanent botade. Eftersom många är smittsamma kan det innebära en olämplig smittspridning, säger Stig Wintzer utredare på Landstingsförbundet. Har det hänt att någon av de här personerna spritt en smitta vidare? – Det vet vi inte. Men bara att risken är sådan gör att den bör elimineras. I statens avtal med sjukvården har asylsökande rätt till akut vård, men inte till långvarig behandling. Men det kan få svåra konsekvenser för bland annat hiv-smitttade som vistas i sverige utan uppehållstillstånd. Får mediciner från andra patienter Läkare har tidigare slagit larm om att flera personer har dött, och det finns egna initiativ i vården för att försöka lösa situtationen för de människorna. På Huddinge sjukhus exempelvis försöker man behandla patienterna med mediciner som har blivit över från andra patienter. Frågan om ansvaret för de här personerna har diskuterats tidigare mellan regeringen och landstingsförbundet. Nu kräver alltså landstingsförbundet att regeringen tar initiativ till att ändra lagen så att personer utan uppehållstillstånd får rätt till mer långvarig behandling för vissa smittsamma sjukdomar, som hiv och TBC, skriver Dagens Nyheter. Dyr behandling I klartext är kravet att staten ska betala för just den här gruppen. Hivbehandling är dyrt, men hur mycket pengar det handlar om totalt vet inte Stig Wintzer: – Det har vi inte räknat på eftetsom vi inte vet hur många de här personerna är i landet. Det här är mer en principfråga. Eftersom det är staten som har han om asylpolitiken så bör staten också svara för vårdkostnaderna för den här gruppen, säger Stig Wintzer.
Cecilia Strömberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".