Dmitrij Medvedjev. Foto: Scanpix.

Har arbetat 17 år i Putins närhet

DMITRIJ MEDVEDJEV, 38, har arbetat nära Vladimir Putin de senaste 17 åren, så det är kanske inte så konstigt att Putin pekat ut honom som sin efterträdare. Medvedjev har varit obrottsligt lojal och han har också i sina programtal sagt att han kommer att fortsätta Putins linje.

Trots att Medvedjev snart kommer att vara Rysslands president var han intill nyligen ganska okänd för allmänheten.

Han har alltid arbetat i bakgrunden som en teknokrat, han har aldrig varit en offentlig politiker och han är inte ens med i något parti. Det är omöjligt att tänka sig honom hoppa upp på en stridsvagn och elda massorna, som en gång Boris Jeltsin gjorde.

Medvedjev är nu förste vice premiärminister och dessutom ordförande för det mäktiga Gazprom, men hans bakgrund är akademisk.

Från Peterburg
Som många av Putins medarbetare kommer han från Sankt Petersburg. Till utbildningen är han jurist och han doktorerade inom ämnet civilrätt.

Under 1990-talet hade Medvedjev tre parallella karriärer.

Han arbetade inom stadsadministrationen i Sankt Petersburg, det var där han träffade Putin. Samtidigt undervisade han i juridik vid universitet och han arbetade också som jurist inom pappers- och massaindustrin.

När Putin blev premiärminister 1999 kallade han snabbt Medvedjev till sig i Moskva, där han blev stabschef. På den vägen är det.

Svårtydd politiskt
Politiskt måste man vara en kremlolog och läsa mellan raderna för att förstå var han står politiskt, men han anses vara en av de mer liberalt anstuckna i Kreml-lägret.

En pusselbit är att Medvedjev skolades politiskt hos Sankt Petersburgs borgmästare Anatolij Sobtjak, en av de stora portalfigurerna i den ryska demokratiska rörelsen.

Medvedjev har antytt att han vill ha en mindre antagonistisk utrikespolitik gentemot väst. Med sina erfarenheter från affärsområdet anses han också ha god förståelse för hur marknadsekonomin fungerar.

Inte minst viktigt är att han inte tros ha några tidigare kopplingar till KGB eller dess efterföljare FSB.

Den stora frågan är dock vilket svängrum Medvedjev får att genomföra den politik han eventuellt vill.

Vinylsamlare
När det gäller hans privatliv har en och annan detalj slunkit ut på senare tid. Han är gift med sin ungdomskärlek Svetlana som också börjat framträda offentligt. Tillsammans har de sonen Ilja.

Dmitrij Medvedjev sägs älska hårdrock och påstås ha en stor samling vinylplattor.

Det mest framträdande med honom annars är att han är väldigt kort, bara 163 cm lång.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista