Åkare väntar mörk framtid

I dagarna kommer flera stora lastbilstillverkare, däribland Volvo och Scania med sina bokslut. Samtidigt visar en ny undersökning att Sveriges transportföretagare har låga förväntningar på framtiden.

Den minskande optimismen får bland annat till följd att företagen är mer försiktiga med att köpa nya bilar.

– Vi har ju en plan där vi är tvungna att investera för att hålla standarden på våra åkerier, men i och med att man ser att det kan vara på väg utför ökar man inte utan ligger kvar på den storlek och standard man har och är väldigt försiktig, bedömer Svante Horndahl som driver ett åkeri i Norrköping.

Färre tror på ökad omsättning
Enligt en konjunkturmätning som arbetsgivar- och branschorganisationen Transportgruppen gjort bland sina medlemsföretag minskar framtidstron.

Av 300 slumpvis utvalda åkerier, speditörer och bilhandlare med flera, tror 25 procent att omsättningen kommer att öka de kommande tre månaderna. För ett år sedan var motsvarande siffra 44 procent.

Vänder nedåt
Svante Horndahls åkeri transporterar mycket förpackningsmaterial åt industrin och han tycker sig se att konjunkturen har vänt.

– Det är på väg nedåt. Det verkar precis som om de inte beställer lika mycket som tidigare. Det är ju det första ledet. Ska de inte förpacka något så beställer de inga kartonger, säger Svante Horndahl.

I veckan kommer flera lastbilstillverkare med sina bokslut. För både Volvo och Scania räknar analytiker med högre vinst för 2007 års fjärde kvartal jämfört med året innan.

Tydlig indikator
Att transportnäringens framtidstro minskar är en god indikator på att konjunkturen är på väg ner, säger Peter Jeppsson, vd på Transportgruppen. På sikt blir följden att även lastbilsförsäljningen minskar.

– Det som händer i transportnäringen har ju redan hänt någon annanstans. Därför blir det som händer inom transportnäringen en ganska känslig konjunkturindikator på hela samhället och hela näringslivet, säger Peter Jeppsson.

Och att efterfrågan minskar på hela lastbilssidan, kommer det att bli så framöver?

– Ja, när våra medlemmar i åkeribranschen får mindre att göra, då har de behov av att köpa nya lastbilar. Då återspeglas det förmodligen på efterfrågan på att köpa nya lastbilar, säger Transportgruppens vd Peter Jeppsson.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".