Upptrappad strid om lönegranskning

Striden mellan fackförbundet Byggnads och arbetsgivarna i Sveriges byggindustrier om fackets rätt att granska alla byggnadsarbetares löner går vidare. Arbetsgivarna har slutat att skicka löneuppgifter till facket, som nu är berett att gå till domstol för att få löneuppgifterna.

– Det är något slags aktion från arbetsgivarnas sida, vägran. Vi får ju följa dagens gällande gång så att säga, så kommer vi inte överens i centrala förhandlingar får vi gå till domstol i sista hand, säger utvecklingschefen Torbjörn Johansson på Byggnads.

Striden mellan fack och arbetsgivare om rätten att granska löner trappas nu upp, och byggfacket funderar alltså på att gå till arbetsdomstolen, för att låta den avgöra vad som väger tyngst - en överenskommelse i ett kollektivavtal, eller personuppgiftslagen.

Mångårig praxis
Byggfacket har sen länge granskat alla byggnadsarbetares löner, för att se att rätt lön betalas ut och att företagen inte fuskar. Det, hävdar facket, har blivit än mer viktigt i och med att så många utländska byggnadsarbetare söker sig till Sverige.

Men enligt en dom i Europadomstolen förra vintern, har facket inte rätt att granska lönerna för de byggjobbare som inte är med i facket. Istället fick byggfacket in i löneavtalet i våras att arbetsgivarna ska skicka över löneuppgifter, som facket kan granska.

Stoppades före jul
Den konstruktionen underkändes av Datainspektionen i december, eftersom det kunde kränka den personliga integriteten för dem som inte är med i facket. Ett beslut Byggnads överklagat.

Sedan årsskiftet har arbetsgivarna i stor utsträckning slutat skicka löneuppgifter till facket.

Eftersom Byggnads anser att det, trots Datainspektionens beslut, är ett brott mot kollektivavtalet har det redan resulterat i en mängd tvister mellan fack och arbetsgivare.

Bara i Göteborg och Stockholm är det ungefär 450 stycken sedan årsskiftet, mot i vanliga fall en handfull per månad.

Knepigt för företagen
Bo Antoni, vd på arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier, menar att fack och arbetsgivare har samma intresse att se till att företag som inte sköter sig och inte betalar rätt löner fastnar i fackets kontroller. Men han menar också att företagen hamnar i en svår situation efter Datainspektionens beslut.

– Om det visar sig att länsrätten bekräftar Datainspektionens beslut så skulle företagen genom att lämna ut uppgifter under mellanperioden ha brutit mot lagen. Visar det sig tvärtom att Datainspektionens beslut var fel har företagen brutit mot kollektivavtalet. Så det här är ett moment 22, säger Bo Antoni på Sveriges Byggindustrier.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".