Italien

Misslyckat regeringsförsök- nyval väntas

Det mesta tyder på att det blir nyval, sedan senatens talman Franco Marini, som fått i uppdrag att skapa en övergångsregering, meddelat Italiens president att han inte lyckats med sitt uppdrag.

– Marini hoppar av. Val den 13 april.

Med de orden ungefär inleddes det välkända debattprogrammet ”Porta a Porta” på italiensk tv. Italien förbereder sig alltså för det som verkar oundvikligt, ett nyval.

President Napolitano fick på måndagskvällen beskedet från talmannen Franco Marini att han inte lyckats skapa någon övergångsregering och ena tillräckligt många politiker kring modellen att först ändra det italienska valsystemet och sedan låta italienarna gå till val.

Regeringskris efter förtroendeomröstning
Nu anses det inte finnas något annat alternativ för presidenten än att upplösa parlamentet och utlysa nyval.

Hela regeringskrisen utlöstes för ungefär tio dagar sedan, då center-vänsterregeringen med Romano Prodi som premiärminister tvingades att avgå, efter att ha förlorat först stödet från ett allierat parti inom regeringen och sedan en förtroende omröstning i parlamentets överhus, senaten.

Berlusconi hoppas på val i medvind
Högermannen och tidigare premiärministern Silvio Berlusconi krävde då omedelbart nyval. Han och högerpartierna har med sitt kraftiga försprång i opinionssiffrorna velat få skörda direkt.

Den mosaik av småpartier, som finns i landets parlament, och som bidraget till mycket instabilitet drevs igenom mycket hastigt av just Berlusconi, när han var regeringschef.

Nyval i april
Italien har haft 61 regeringar sedan andra världskriget. Företagsledare hade hoppats på lugn för ekonomin, som börjat återhämta sig något efter usla år, men nu startar förmodligen snart valkampanjerna. 13 april blir valdagen, tror också nyhetsbyrån Ansa.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".