Kritik mot norsk terrorutvisning

I Norge är flera människorättsorganisationer starkt kritiska till beslutet att utvisa den terrorutpekade kurdledaren mulla Krekar. Norges invandringsminister Erna Solberg säger att det finns grund att anta att Krekar och hans organisation har kontakt med terrornätverket al-Qaida.
Mulla Krekar är ett hot mot rikets säkerhet, säger Erna Solberg, och det är ny norsk terrorlagstiftning som gör att regeringen kan fatta utvisningsbeslutet. Ledare för militär grupp Den 46-årige mulla Krekar kom till Norge som flykting från norra Irak för 12 år sedan. Men han har sedan dess varit tillbaka långa perioder och lett den militära gruppen Ansar al-Islam som, främst från amerikanskt håll, kopplats ihop med al-Qaida. Gruppen anklagas för massakrer och tortyr på andra kurder. Kritik mot utvisningen Flera människorättsorganisationer i Norge reagerar kraftigt på beslutet att utvisa Krekar, eftersom han då kan fortsätta med sin verksamhet. Petter Eide, generalsekretetare i norska Amnesty säger att om mulla Krekar är en förbrytare, så ska han straffas i Norge. Det är mycket allvarligt att han skickas utomlands och kan fortsätta sin terrorverksamhet, anser han. Eide är också bekymrad för Krekars rättsäkerhet, och han tror att det kan vara enklare för regeringen att utvisa Krekar om man anser att man inte har tillräckliga bevis. Utvisning kan dröja Den norska regeringen hoppas att Krekar lämnar landet frivilligt eftersom det instabila läget i Irak försvårar en tvångsavvisning. Men kurdledaren säger att han inte tänker åka frivilligt och att han ska överklaga utvisningsbeslutet. Det kan bli en lång rättslig process och det kan ta lång tid innan mulla Krekar lämnar Norge.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".