Stora pengar på spel i Nato-dragkamp

De amerikanska krigsplanerna kompliceras nu av att Turkiet blockerar ett beslut om att tillåta amerikansk trupp i landet inför en eventuell invasion av Irak. Motsättningarna mellan de båda Natoallierade är främst en fråga om stora pengar.
Det är mycket som står på spel i dragkampen som just nu utkämpas mellan USA och dess trogna allierade Turkiet. Turkiet riskerar att förlora hela stycket genom att gapa över mycket mer än de svindlande summor, som landet redan har erbjudits för att öppna sina baser för amerikanska soldater inför ett eventuellt krig mot Irak. Riskerar förlora norra fronten USA å sin sida riskerar att förlora den tänkta norra fronten som anses vara avgörande för om kriget skulle få ett snabbt förlopp och de irakiska kurderna skyddas mot Saddam Husseins regeringsstyrkor. Turkiets krav på tiotals fler miljarder än vad som har erbjudits beror inte bara på girighet utan är också ett led i en förhalningstaktik i ett läge där regeringen är klämd mellan sin mäktiga allierade USA och landets egen folkopinion, där motståndet mot ett krig i grannlandet Irak är överväldigande. USA:s irritation växer Medan irritationen växer i den amerikanska regeringen, och inte minst hos den temperamentsfulle försvarsministern Donald Rumsfeldt, har det turkiska parlamentet skjutit upp en planerad omröstning om de amerikanska styrkorna. Rumsfeldt förutspår att Turkiet till slut kommer att ge med sig, men under tiden bidrar bakslagen för USA:s krigsplaner till att Irak nu enligt FN-källor känner ett minskat tryck att samarbeta med vapeninspektörerna. Därmed ökar krigsrisken, i stället för tvärtom.
Titti Nylander, utrikespolitisk kommentator
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".