EU-förbud drabbar skogsnäringen

Skogsnäringen kommer drabbas hårt när insektsmedlet Permetrin förbjuds. Det konstaterar Skogstyrelsen i en ny rapport. Permetrin är idag det enda medlet mot den fruktade snytbaggen, men förbjuds av EU nästa år på grund av miljöriskerna. Enligt Skogstyrelsen kommer det innebära både sämre tillväxt och ökade kostnader på över en halv miljard för näringen.
– Permetrin har ju skyddat plantorna som sätts ut i södra Sverige mot snytbaggegnag, och det snytbaggegnaget dödar plantor i stor utsträckning, säger Hans Samuelsson som är skogsskadespecialist på Skogsstyrelsen. Så plantorna kommer att dö utan det här? – Ja, i större utsträckning än vad de gör idag i alla fall, om man nu inte har andra, goda alternativ. Permetrin har varit omtvistat sedan 80-talet på grund av de skador det orsakar på bland annat fiskar, men det kan också vara farligt att hantera för skogsarbetaren. Problemet är brist på alternativ. Idag är skogsbruket beroende av Permetrin i kampen mot den fruktade snytbaggen som annars äter upp plantorna. I Götaland, till exempel, besprutas 90 procent av alla plantor. Ekonomin kan kraftigt försämras Enligt den rapport som Skogstyrelsen presenterar på torsdagen kan förbudet innebära kraftigt försämrad ekonomi – över en halv miljard per år – på grund av sämre tillväxt. Många skogsägare väntas också skjuta på avverkningen tills man vet hur man kan skydda nya plantor. Det kan i sin tur leda till virkesbrist. Ändå medger Hans Samuelsson att förbudet egentligen är motiverat: – Ja, vi ser ju mycket positivt på att det kommer andra alternativ istället, men ännu har vi väl inget som är framme idag, men vi hoppas att utvecklingen fortsätter, säger han. Så problemet är att medlet försvinner utan att det finns en bra ersättare idag? – Ja, precis. Ännu finns alltså inga nya insektsmedel godkända. Det skogsägarna nu kan göra för att minska skadeverkningarna är att markbereda hyggena bättre och köpa större och tåligare plantor. Det finns också en slags strumpa man kan trä runt plantan för att stoppa snytbaggen. – Vi kommer ju att satsa väldigt hårt framöver för att föra ut vilka åtgärder man kan vidta för att minska den här risken att föryngringarna ska bli sämre, säger Hans Samuelsson som också medger att det blir dyrare och krångligare för skogsägarna. Borde man väntat med förbudet? – Det är ju EU som säger att man inte får använda det längre, och då har vi att rätta oss efter det.
Daniel Rundqvist, Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".