Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler invandrare har arbete

Sysselsättningen bland invandrare födda utomlands som kommit till Sverige de senaste tio åren, har ökat dramatsikt sedan 1997. Det visar en ny rapport från LO som grundar sig på en omfattande intervjuundersökning från Statistiska Centralbyrån.
– Det är en oerhört kraftig förbättring som har skett. Mer än man någonsin kunde tro. Det gäller både kvinnor och män. Arbetslösheten har också sjunkit väldigt kraftigt. Det verkar ha blivit någon islossning, säger Sven Nelander som är utredare på LO. Sysselsättningen har ökat för alla de senaste fem åren men den utevckling som skett för de utlandsfödda avviker enligt LO:s rapport i positiv riktning. Ökad sysselsättning Som exempel har sysselsättningsgraden bland kvinnor födda i Europa som varit i Sverige mindre än tio år ökat från 23 till 54 procent sedan 1997. Bland kvinnor och män födda utanför Europa är utvecklingen i stort sett densamma. Samtidigt har arbetslösheten minskat - bland män födda utanför Europa som varit mindre än tio år i Sverige från 41 till 10 procent. Mörkertal finns enligt Sven Nelander - en stor grupp utlandsfödda saknas helt i den här statistiken eftersom de varken är arbetssökande eller har jobb. Hoppfull utveckling Trots det är sysselsättningsgraden bland de utlandsfödda fortfarande mycket lägre än bland svenskfödda. Men Sven Nelander ser de senaste årens utveckling som mycket hoppfull. – När allt fler som kommer från andra länder jobbar ute på arbretsplatser ser andra att det är möjligt att få jobb och komma in i arbetslivet. Arbetsgivare ser också att folk som kommer från andra länder gör väldigt bra arbetsinsatser. – Jag tror att det här kan bli en väldigt positiv utveckling, säger Sven Nelander.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".