Stor oro i Indonesien för ett Irakkrig

I muslimska länder i Asien kommer ett krig mot Irak att skada mycket mer än någon kan föreställa sig. I Indonesien, det land som har den största muslimska befolkningen i världen, kan ett krig skapa bestående problem, inte minst när det gäller handel med USA. Det säger en ledande islamisk politiker i Jakarta till Sveriges Radios Asienkorrespondent.
Hidayat Nur Wahid leder det islamiska partiet Keadilan, översatt ungefär Rättvisepartiet, i Indonesien. Han är en välutbildad man i 40-årsåldern, i tolv år har han gått i skola i Saudiarabien. Sedan tre år leder han detta parti. Partiet är en länk i en kedja islamiska partier i parlamentet. När jag träffar honom på hans kontor i centrala Jakarta handlar mycket av samtalet om vad som kan komma att hända i Indonesien om det blir ett USA-lett krig mot Irak. ”Svårt överblicka effekter” – Vardagskontakterna mellan människor kommer att försvåras,säger Nur Wahid. Det kommer att bli avbräck för handeln, det kommer att bli svårare att upprätthålla kontakter mellan vår regering och USA. De ekonomiska effekterna är svåra att överblicka, säger han. Indonesien är ett oljeproducerande land. En fjärdedel av exportinkomsterna kommer från oljan, men även om oljepriset skjuter i höjden under ett krig, måste Indonesien importera annat som kan bli svårare att få tag på under en stor internationell kris. Indonesier sänds hem Fortfarande lider indonesisk ekonomi av vissa efterverkningar av den sydostastiska krisen, som lamslog mycket av den industriella utvecklingen 1997. Tusentals indonesier arbetar i de arabiska länderna kring Persiska viken. Redan har stora antal sänts hem. – Om stora skaror återvänder från Mellanöstern blir det en påfrestning för oss här, säger Nur Wahid. Redan är arbetslösheten stor, ett krig mot Irak skapar sociala problem i Indonesien. Otydlig utrikespolitik Han är missnöjd med den vagt formulerade utrikespolitik som president Megawati Sukarnoputris regering bedriver. Från många håll kommer ökad kritik, enligt Nur Wahid. Olika opinionsgrupper kräver större aktivitet, de anser att regeringen borde agerat mera resolut, och försökt påverka USA mera aktivt. – Det håller jag med om, säger Nur Wahid. Regeringens svaga handlingslinje har ökat Indonesiens maktlöshet och det kan vara svårt att reparera misstagen, säger denne islamiske politiker.
Lars Gunnar Erlandson, Jakarta
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".