Imam välkomnar specialutbildning

En svensk utbildning för imamer, betald av svenska skattemedel. Det vill högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg ha i Sverige. Bland annat vill man minska risken för radikala imamer kommer hit från till exempel Saudiarabien.

– Förslaget är mycket välkommet, säger Ben Mahmoud Rahmeh, imam vid Islamiska förbundet i Stockholm.

”Bättre utbildas i Sverige”
– När en imam får studera här i Sverige och få hög utbildning, får lära sig svenska språket och om samhället och så vidare, är det mycket viktigt att göra det här i Sverige, bättre än att göra det utomlands, säger Ben Mahmoud Rahmeh.

I Stockholms moské är Ben Mahmoud Rahmeh verksam som imam, något han har varit i snart 20 år i Sverige. Han menar att en svensk utbildning är väsentlig för att en imam ska fungera bra i det svenska samhället.

Lars Leijonborg vill alltså att staten på samma sätt som den bekostar prästers högskoleutbildning ska använda skattemedel till att utbilda imamer. Regeringen har inlett samtal med muslimska företrädare och en utredning ska tillsättas inom en månad.

Minska risk för radikala imamer
Bland annat handlar det om att minska risken för radikala muslimska imamer att verka i landet. Det sägs bland annat att saudiarabiska radikala muslimer i dag kan erbjuda imamer gratis, vilket lätt blir alternativet när muslimer som vill starta en moské i landet har brist på pengar.

Om förslaget blir verklighet kan man ställa krav på att utbildningen håller en acceptabel grundsyn på exempelvis jämställdhet, säger Lars Leijonborg.

– Det är poängen med det här att vi ska hitta former för att muslimska ledare ska bli bekanta med de värderingar som råder i Sverige, säger han.

Varför riktas det här mot muslimer, finns det liknande tankar när det gäller till exempel utbildning av rabbiner?

– Jag har inte hört att det finns några sådana önskemål från den judiska gruppen. Muslimerna är numera en ganska stor minoritet i Sverige och de har också naturligtvis legitima, religiösa behov. Därför tycker jag att det är rimligt att vi nu tittar på det här.

Men att många imamer som kommer till Sverige med en utbildning från utlandet skulle vara mer radikala, är en överdrift, enligt Ben Mahmoud Rahmeh.

– Det kan jag inte påstå eftersom det nu finns flera tusen imamer här i Europa som har utbildats utanför Europa och gör sina saker på ett mycket bra och positivt sätt. Man kan säga att det handlar om, i procent kanske, fyra till fem procent så det är väldigt, väldigt få personer som har sådana dåliga och extrema tolkningar. Man kanske kan räkna dem till fyra, fem personer i hela Europa.

Du skulle själv som imam säga att du tänker på kvinnors och mäns lika värde?

– Ja, det är självklart, säger Ben Mahmoud Rahmeh, Imam vid Islamiska förbundet i Stockholm.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".