Klicka för grafik.

Klamydia kan öka hiv-smitta bland unga

Allt fler smittas av hiv. Störst är ökningen bland homosexuella män, men myndigheter och smittskyddsläkare oroas av att alltfler ungdomar har ett riskfyllt beteende med många och oskyddade sexuella kontakter.

Fler reser utomlands och Angeliki Kourtopoulos och Anton Ryberg, gymnaiselever på Dragonskolan i Umeå tror att det är framför allt då man kan råka illa ut.

”Man super sig full”
– Ja, man åker utomlands, har druckit, har sex med någon okänd person och så får man en sjukdom, säger Angeliki.

– Man super sig jättefull och så blir det så att man förbiser det där med kondom när man träffar någon, säger Anton.

Själva säger de att det är självklart att ha kondom första gången man är med någon. Men undersökningar visar att fler och fler unga har tillfälliga sexuella kontakter utan kondom. Många prövar sig också fram med gruppsex och bisexualitet och tiden innan man stadgar sig och bildar familj har blivit allt längre och mer riskfylld.

500 kommer att smittas
Enligt Smittskyddsinstitutets preliminära uppgift kommer fler än 500 att smittas av hiv i år och det är rekord.

Än så länge är inte hiv spridd i stora kretsar, men risken för det finns och ett orosmoln är den kraftiga ökningen av klamydia, som också innebär en risk för ökad spridning av hiv, säger Viveca Urwitz, chef för enheten för hiv-prevention på Socialstyrelsen.

– Har man en sexuellt överförd sjukdom så ökar mottagligheten för andra sexuellt överförda sjukdomar och då till exempel hiv. Det överförs lättare om man har en obehandlad klamydia.

För bara någon vecka sedan kom en rapport från Socialstyrelsen som visar att samtidigt som inställningen till sex blivit mer liberal så har oron för hiv minskat. Bland unga ses det som en icke-fråga.

”Alltid någon annan”
– Det är inte så att man inte vet vad hiv är, man tycker att det är en hemsk sjukdom men det finns en sorts exotisering, en känsla av att det inte finns i Sverige. Det här har varit hiv-epidemins stora problem att det alltid är ”någon annan” och aldrig man själv som är utsatt för risk.

Angeliki Kourtopolis och Anton Ryberg på Dragonskolan i Umeå bekräftar den bilden.

– Jag tror inte man tänker att aids är det som smittar, sedan vet man ju att klamydia går, men jag tror inte man tänker på att bli smittad av aids om man har sex med någon.

– Aids känns väldigt avlägset eftersom det är så allvarligt.

Hiv då?

– Nja, det är ändå de här andra könssjukdomarna man tänker på i första hand.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".