Vårdförslag för asylsökande kritiseras

Regeringen får kritik för sitt lagförslag som ska reglera de asylsökandes rätt till vård. Frågan har länge varit politiskt het. Nu kritiseras förslaget för att det utesluter dem som lever gömda.

– Man skriver uttryckligen att gömda papperslösa inte ska ha någon rätt till vård, säger Kalle Larsson som är flyktingpolitisk talesman för vänsterpartiet.

Nätverket Rosengrenska i Göteborg ger ideellt sjukvård till gömda flyktingar och papperslösa. Ordföranden Anne Sjögren är besviken över det nya lagförslaget.

– Det får ju många effekter. Dels på den väldigt utsatta och ömtåliga gruppen av gömda människor - papperslösa människor som vistas i Sverige som naturligtvis blir mer utsatta och sjuka. De blir ju helt undantagna sjukvård och det blir lagstiftat på ett annat sätt än det har varit tidigare. Det blir tydligare, säger Anne Sjögren i Nätverket Rosengrenska.

Lag av tidigare uppgörelse
Sedan tidigare finns en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om vilken vård asylsökande ska få. I det nya lagförslaget blir den överenskommelsen lag.

Men det skrivs också in i lagen att gömda flyktingar inte har samma rätt till vård som asylsökande.

Mödravård kan försvinna
Idag kan landsting som vill kan erbjuda till exempel mödravård även för gömda. Men om regeringens lagförslag går igenom kommer den möjligheten att försvinna, tror vänsterpartiets Kalle Larsson.

– Det är såvitt jag förstår i alla fall inte möjligt längre för landstingen att erbjuda till exempel mödravård och en del annat som föregår en förlossning eller som skulle kunna mildra ett sjukdomstillstånd. Det skriver man nu in i lagen att det ska inte vara tillåtet, säger Kalle Larsson.

Regeringen förnekar
Men migrationsminister Tobias Billström tillbakavisar kritiken. Enligt honom påverkas inte gömda flyktingar av den föreslagna lagändringen.

Vilken vård gömda och asylsökande ska ha rätt till diskuteras fortfarande inom regeringen.

– Frågan om vård för asylsökande vuxna och papperslösa är viktig, angelägen men samtidigt också komplex. Därför har regeringen, med den här bakgrunden, velat vara säker på hur eventuella åtgärder kan komma att påverka det svenska hälso- och sjukvårdssystemet och därmed också den svenska migrationspolitiken. Därför är frågan om omfattningen av vård föremål för ytterligare överväganden inom regeringskansliet, säger Billström.

På vilket sätt? 

– Vi håller på att fortsätta att diskutera hur den här frågan ska kunna hanteras på ett bra sätt, säger migrationsminister Tobias Billström.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".