Transport vill slippa a-kasseinbetalning

Transportarbetareförbundets a-kassa kräver att få slippa betala in avgifter till arbetslöshetsförsäkringen för medlemmar som lämnade a-kassan efter avgiftshöjningen förra året. Staten kräver in pengarna trots att kassorna inte har fått in medlemsavgifterna.

– Med nuvarande bestämmelser, som de åtminstone har formats, säger man att man är medlem i tre månader trots att man inte har betalt, säger Clas Linder, vice ordförande i Transports a-kassa. Han tycker att det är oklart vilka regler som gäller.

– Det är inte någon uttrycklig mening från riksdagen som ändå stiftar lagar, utan den har kommit till senare genom ett domstolsutslag. Och den är inte fullödig. I den gamla regeln, som var solklar, så upphörde medlemskapet från sista betald månad, och då hade vi inte behövt betala de här avgifterna. Då hade det inte funnits något att kräva oss på, säger Clas Linder.

Stor utgift väntar
Det handlar om utträdesreglerna från a-kassan. Enligt Transport är det inte klart uttryckt i lagen när en medlem som straffar ut sig genom att sluta betala upphör att vara medlem.

Reglerna har inte haft någon större betydelse för a-kassorna tidigare. Men i och med avgiftshöjningen förra året och att så många lämnat kassorna, 400 000 medlemmar vid årsskiftet, får det nu ekonomiska konsekvenser.

– Vi behöver få klarhet. Man kan inte leva i ett vacuum, vilket jag tycker vi till stora delar har gjort sedan 1997. Oklarhet på oklarhet har uppstått. Och nu har det kulminerat med att vi får en faktura på 2,2 miljoner extra för två månader, säger Clas Linder.

Reglerna försvaras
Men enligt IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen som kontrollerar a-kassorna, är reglerna tydliga. Den som straffat ut sig är fortsatt medlem i a-kassan i tre månader efter sista betalningen.

Transport vill att IAF omprövar beslutet att kräva in avgifter för dem som lämnat a-kassan, men det kan inte myndigheten göra, säger generaldirektören Anne-Marie Qvarfort.

Inbetalning krävs till halvårsskiftet
-
- Som jag tolkar det måste regeringen, om det skulle vara aktuellt, gå till riksdan för att kunna ge oss ett sådant mandat. Men i dagens läge är det väldigt tydligt i uppdraget regeringen har gett oss - inte minst i det så kallade regleringsbrevet för 2008 - att de obetalda avgifterna ska vara inne i statskassan senast den sista juni i år, säger Anne-Marie Qvarfort.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".