Svenska möbler rekordsäljer

Den svenska möbelindustrin beräknar att den ökade sin export med hela tio procent förra året, till 16 miljarder kronor.

– Dels har det varit högkonjunktur under lång tid, som gjort att de exporterande företagen fått ett starkt fäste att hålla kvar på den här marknaden de har velat komma in på. Sedan är det så att vi har egenskaper på våra möbler som efterfrågas ute i världen, säger Katarina Lagerbielke på branschorganisationen Trä- och Möbelindustriförbundet.

Vilka egenskaper är det?

– Det är vår enkelhet, vår funktion, kopplat med design och hållbarhet, säger Katarina Lagerbielke.

Just hållbarhet och hållbar design är också temat för Stockholms möbelmässa som öppnar i dag.

Charlotte Wiking är projetledare på möbelmässan och beskriver hållbar design en strävan bort från de kortlivade trenderna och slit och slängmentalitet.

”Hållbarhetstanke”
– Våra gamla klassiker i ny tappning ser man, så att det inte bara är ny formgivning utan nytappning av gamla trotjänare. Målsättningen är väl att man inte ska slänga möblerna när man tröttnar på dem, utan sälja dem eller ge dem i arv vidare. Då har man en hållbarhetstanke inbyggd i möblerna rent kvalitetsmässigt, säger Charlotte Wiking.

Hon får medhåll av Katarina Lagerbielke på Trä- och Möbelindustriförbundet.

– Det ligger i tiden att man vill veta var produkten kommer ifrån, men också att slit- och slängkulturen sakta men säkert håller på att avta. Man vill ha mycket mer kvalitet i sitt liv.

Men tjänar inte svensk möbelindustri på slit- och slängkulturen? Man vill väl sälja möbler?

- Absolut, men man kan sälja till fler om de håller längre, säger Katarina Lagerbielke.

Emma Hildén
emma.hilden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".